Най-голямата мрежа за експати – хора, които по една или друга причина живеят в чужбина,  публикува доклада Expat Insider 2022, класация на най-добрите градове за живот в чужбина в света.

В ТОП 10 на най-добрите градове попадат:
 
1. Валенсия, Испания
2. Дубай, ОАЕ
3. Мексико Сити, Мексико
4. Лисабон, Португалия
5. Мадрид, Испания
6. Банкок, Тайланд
7. Базел, Швейцария
8. Мелбърн, Австралия
9. Абу Даби, ОАЕ
10. Сингапур
 
В класацията на Expat City Ranking 2022 първите 3 дестинации — Валенсия, Дубай и Мексико Сити — се справят много добре, що се отнася до лесното настаняване. Сред последните 3, от друга страна, финансовите проблеми и административните пречки правят живота в чужбина труден.

#1 Валенсия

Валенсия е на 1-во място от 50 страни, както и на 1-во място в индекса за качество на живот. Емигрантите описват обществения транспорт като достъпен (85% доволни са доволни) и харесват страхотните възможности за развлекателни спортове. И 92% от хората, живеещи в чужбина се чувстват сигурни във Валенсия. Що се отнася до индекса за лесно установяване емигрантите се чувстват като у дома си там и са доволни от социалния си живот. Градът се нарежда и на трето място в Индекса на личните финанси, като дори е на първо място по отношение на разходите за живот: 83% от емигрантите  го оценяват положително. В същото време градът е на последно място по отношение на перспективите за кариера. 50% от емигрантите оценяват негативно местния пазар на труда, а 30% оценяват собствените си възможности за кариера неблагоприятно.

Къде излиза най-скъпо да си купите жилище

#2 Дубай: Страхотен както за работа, така и за свободното време
 
Дубай е на първо място в света в Expat Essentials Index и неговата подкатегория административни изисквания. Емигрантите съобщават, че е лесно да се работи с местните власти, а 88% са доволни от наличието на правителствени услуги онлайн. Въпреки това, 18% са недоволни от достъпа, който имат до онлайн услуги. Индексът за лесно установяване (8-ми) — емигранти са доволни от социалния си живот и се чувстват добре дошли в Дубай. Почти всички емигранти (95%) са доволни от инфраструктурата за автомобили и те класират високо града по отношение както на културата и нощния живот (5-то място), така и на кулинарното разнообразие и заведенията за хранене (3-то място). Дубай е на шесто място в индекса за работа в чужбина. Експатите са доволни от работата си и съобщават, че местната бизнес култура насърчава креативността.

istock
istock

#3 Мексико Сити: приятелски настроен и достъпен, но несигурен

Мексико Сити е на първо място в света по индекса за лесно установяване. Експатите се чувстват като у дома си и добре дошли там, а 87% описват местните жители като цяло дружелюбни. Градът се представя еднакво добре в Индекса на личните финанси (1-ви). Експатите там са най-доволни от финансовото си състояние. Въпреки средното си представяне в индекса Working Abroad Index (24-то място), експатите са доволни както от възможностите си за лична кариера, така и от работата си като цяло. Мексико Сити завършва в долната десетка на индекса за качество на живот (44-то място). Експатите са особено разочаровани от подкатегориите Околна среда и климат (41-ва) и Безопасност и сигурност (47-ма). Над един на всеки трима (35%) не е доволен от личната си безопасност.

В същото време 10-те най-лоши градове за живот в чужбина са:
 
41. Рим, Италия
42. Токио, Япония
43. Ванкувър, Канада
44. Милано, Италия
45. Хамбург, Германия
46. Хонконг, Китай
47. Истанбул, Турция
48. Париж, Франция
49. Франкфурт на Майн, Германия
50. Йоханесбург, Южна Африка

#50 Йоханесбург: Най-лошата дестинация в света
 
Йоханесбург е най-лошият град за хора, които живеят в чужбина като цяло и в частност в индекса за качество на живот (50-то място). Експатите не са доволни от достъпността и наличността на обществения транспорт, а освен това се чувстват несигурни там. В индекса Working Abroad Index (49-то място) те оценяват негативно местния пазар на труда и възможностите си за лична кариера.
Емигрантите са недоволни от личните си финанси, а 44% казват, че разполагаемият доход на домакинството им не е достатъчен, за да водят комфортен живот там. Това поставя града на 47-мо място в Индекса на личните финанси. Поне жилищата са достъпни, което е една от причините, поради които Йоханесбург все още е на 36-то място в Expat Essentials Index. От друга страна, експатите оценяват наличието на държавни услуги онлайн отрицателно.

#49 Франкфурт: Борба с цифрови и административни пречки
 
Франкфурт е последен в Expat Essentials Index (50-то място) и се нарежда сред последните 10 във всички свои подкатегории: Дигитален живот (47-мо), Език (46-то), Административни теми (45-то) и Жилище (43-то). Близо двама на всеки пет са недоволни от административните услуги, достъпни онлайн и възможностите за плащане с карта, а жилищата се смятат за твърде скъпи. Експатите също са недоволни от общите разходи за живот, класирайки града на 41-во място в Индекса на личните финанси. В индекса за лесно установяване (48-мо място) казват, че им е трудно да си намерят приятели на местно ниво и им е трудно да свикнат с местната култура. Франкфурт се представя малко по-добре, но все още под средното, в индексите Работа в чужбина (35-то) и Качество на живот (31-во). Например, докато градът се класира добре за инфраструктурата си за автомобили (10-то място), той е оценен като най-лошия в света за достъпността на обществения транспорт (50-то място).

istock
istock

#48 Париж: Топ град за култура — ако можете да си го позволите

Париж попада в долната петица на Expat Essentials Index (47-мо място). Експатите смятат, че е изключително трудно да намерят жилище там (47-о място), а 71% казват, че жилищните разходи са твърде високи. Високите разходи също оказват влияние върху индекса на личните финанси (48-мо място): 62% смятат общите разходи за живот за твърде високи, а 35% не са доволни от финансовото си състояние. Експатите също не се чувстват добре дошли в Париж (45-то място), което е една от причините за неговото класиране на дъното в Индекса за лесно установяване (46-то място). Те смятат парижаните за неприятелски настроени към чуждестранните жители и им е трудно да си намерят приятели с местните. Положителна страна - Париж се класира в средата за качество на живот (30-то място). Експатите оценяват, например, кулинарното разнообразие и възможностите за хранене, както и културата и нощния живот. Въпреки това 23% се тревожат за личната си безопасност.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg