Виена отново бе обявена за най-добрия град за живеене в света. Тази нощ стана известна годишната класация на "Икономист интелиджънс юнит", според която австрийската столица за четвърти път през последните пет години се нарежда начело, съобщиха австрийското обществено радио и телевизия ОРФ.

Второто място е на датската столица Копенхаген, следвана от два австралийски града – Мелбърн и Сидни, и канадския Ванкувър. Цюрих, през миналата година трети, сега заема шестото място.

В първата десетка няма германски град, отбелязва ОРФ. Щутгарт е минал доста напред и се нарежда на 25-о място.

Кой е най-скъпият град за луксозни стоки и услуги

Пред него се нарежда Париж. Според авторите на проучването големите демонстрации срещу пенсионната реформа са занижили ранкинга на френската столица, която миналата година бе 19-а. За сравнение Лондон се класира тази година на 46-о място, а Ню Йорк – на 69-о.

Класацията на градовете се основава на 30 критерия като стабилността, системата на здравеопазване, културата и околната среда, образованието и инфраструктурата. Виена предлага идеална комбинация на петте фактора, се казва в изслеедването. Единственият недостатък на града е липса на големи спортни събития.

В коментар вестник "Курир" пише: Какво отличава Виена от останалите претенденти? Това са преди всичко общественият транспорт и жилищното строителство. И сигурността е критерий с особена тежест при оценката: криминалната престъпност е на най-ниското си ниво през последните 20 години. Преценяват се и въздействията на инфлацията върху живота в града, годишното повишаване на наемите и равнището на детска бедност.

Едно е ясно, коментира австрийското издание, впечатляващата архитектура и забележителните културни паметници не са достатъчни за добро качество на живота, потребностите на градското население винаги трябва да бъдат поставяни на преден план.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg