Минималната заплата в раздираната от тежка икономическа криза държава Венецуела бе увеличена с 288% до 7 млн. болиавара, което се равнява на 2,40 американски долара.

Това съобщи министърът на социалната политика на страната Едуардо Пиняте, цитиран от аржентинското издание Clarin.

Освен това хората ще получават и купони за храна на стойност 3 млн. боливара. По този начин минималната сума, която венецуелците ще получават месечно ще се равнява на около 3,5 американски долара – според официалния курс, който обаче е съвсем различен от този на черния пазар.

Страната се намира в безпрецедентна икономическа криза с годишна инфлация от 6500%.

Може ли да ме назначат на заплата под минималната

Това е така, въпреки че страната има най-големите резерви от петрол в света – над 300 млрд. барела – с около 10 млрд. барела повече от Саудитска Арабия, с 130 млрд. барела повече от Канада, 150 млрд. барела повече от Иран и 200 млрд. барела повече от Русия.

istock
istock

Венецуела обаче има затруднения да добива и пласира нефт поради неефективно управление на разходите, както и поради мерки от страна на САЩ. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg