188 хиляди рубли или над 4100 лева е сумата, за която се прави една средностатистическа сватба в Русия. С пръстените, ресторант и всички други разходи. Това установиха анализаторите на Sber Asset Management и Sber Life Insurance, като интервюираха над 15 хиляди души от 75 големи града в страната.

Най-скъпо сватбата излиза в Набережни Челни, Магнитогорск и Орел. В тези градове празничното събитие ще струва 224-225 хиляди рубли. А най-евтината сватба е в Чита, само 106 хиляди.

Повече от половината руснаци смятат, че парите са най-добрият подарък за младоженеца и булката. Подарък като пътуване за медения месец тази година не се цени много по очевидни причини.
 
В същото време анализатори установиха, че 4,5% от руснаците планират да отидат в службата по вписванията тази година. Преди година, когато чухме за коронавируса само от новините на чуждестранните хроники, този брой беше 5% от тях.
 
Оказва се, че пандемията и покачването на цените забавиха пламъка на желаещите да се вземат, дори въпреки облекчаването на коронавирусните ограничения.
 

istock
istock

Сватбеният бум се очаква само в Махачкала - 8% от местните жители са планирали сватба през 2021 година. Преди година Махачкала беше и лидер по „сватбено настроение“. Дагестан е територията на любовта! И на второ място е Нижни Новгород, където 6% от жителите планират да се съберат.

С какви пари живеят пенсионерите в Русия

На въпрос -  кой е най-добрият сватбен подарък, 52% отговарят – пари. Спално бельо са посочили 23 на сто от руснаците, а по 4 на сто казват картина, мебели и апартамент и домакински уреди. Автомобил и пътуване за медения месец очакват едва 1 процент от запитаните.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg