Компанията за разплащания "Мастъркард" (Mastercard) представи глобален проект за рециклиране на дебитни и кредитни карти в опит да предотврати изхвърлянето на боклука на милиони пластики, излезли от употреба, предаде Ройтерс.

Планът започва с първоначално партньорство с осем клона на банка Ейч Ес Би Си (HSBC) във Великобритания, но към него могат да се присъединят банки от цял свят, някои от които имат подобни инициативи на местно ниво, посочват от "Мастъркард".

"Каним всички издатели на кредитни и дебитни карти от цял свят да станат наши партньори и да предлагат рециклиране на карти на своите клиенти", заяви Аджай Бала, президент в "Мастъркард" по въпросите на киберсигурността.

Плащаме само 20% от разходите с карта

Планът предвижда "Мастъркард" да предостави на Ейч Ес Би Си машини за нарязване на карти с капацитет за 10 000 карти, което се равнява на 50 кг пластмаса. Веднъж напълнени, те ще бъдат превозени до завод за рециклиране на пластмаси.

Финансови параметри на сделката не се съобщават, а пилотният проект ще работи в продължение на шест месеца и ще дава възможност за рециклиране на всякакви карти, включително и издавани от други банки.

istock
istock

"Мастъркард" отчита, че в момента работи с около 3,1 милиарда карти, а ежегодно биват произвеждани нови 600 милиона, всяка от тях с живот от около пет години.

"Нилсън рипорт" (The Nilson Repor), които следят развитието на сектора, изчисляват, че през 2022 г. в света са се ползвали около 26 милиарда карти, а до 2027 г. броят им ще се увеличи до 28,4 милиарда.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg