Един от най-вероятните предмети, които в момента държиш в портфейла си, е дебитна карта, наред с лични документи, монети и банкноти. Освен, че това е малко парче пластмаса, дебитната карта е и удобно средство за набавяне с пари.

В следващите редове ще разбереш в по-големи подробности какво е дебитна карта, как функционира, защо ти е необходима и какви предимства ти осигурява.

Какво е дебитна карта?

Дебитните карти отговарят на стандарти за размер, както и имат налична следната информация върху тях: 16-цифрен релефен/отпечатан номер на картата, магнитна лента, поле с подпис/код за сигурност, също наричан CSC или CVV. На картата обикновено се изобразява и логото на издателя, лого на картовата схема (Visa, MasterCard, и др.), дата на валидност, името на картодържателя, както и EMV чип (само за някои карти).

Това го притежават всички дебитни карти, включително и дебитна карта neon на tbi bank, която е с безплатно откриване и поддръжка на сметката. Точно както останалите, така и тя дава възможност за пазаруване онлайн, плащане на POS терминал, преводи по телефонен номер и т.н.

Дебитната карта neon обаче е различна, защото предлага и някои специфични преимущества като бонус за добре дошъл, безплатна поддръжка на сметката, безплатно плащане на битови сметки и няколко на брой безплатни тегления от банкомат.

Най-впечатляващ е обаче фактът, че макар и дебитна, с нея могат да се разсрочват плащания, което е иновативен похват за българските банки.

По принцип дебитните карти дават достъп до средствата, които имаш в разплащателна сметка в банка. При някои финансови институции е позволено надвишаване на текущия размер на средствата (овърдрафт), но това е услуга, която само някои финансови институции предоставят. Разсрочването на плащане на вноски е нещо малко по-различно.

Какви са предимствата на дебитната карта?

- Получава се лесно чрез попълване на формуляр в банката или онлайн. Не е нужно да доказваш кредитен рейтинг, нито да имаш добра кредитна история;
- По-голяма сигурност на парите, тъй като не се налага да разчиташ на средства в брой. Имаш достъп до разплащателни услуги дори без кеш средства. Ако пък картата бъде загубена или открадната, може да се обадиш в банката, която ще блокира достъпа чрез нея;
- Следиш разходите си по-добре. С дебитна карта разполагаш само със средства, които имаш. Така се придържаш изцяло към възможностите си.

iStock/ Getty images/ Freepik

Как действа дебитната карта?

В най-общия случай, дебитната карта ти дава начин да използваш парични средства, с които вече разполагаш в банката. Можеш да теглиш пари в брой от банкомат или да плащаш на ПОС терминал. За дебитните карти съществува лимит за дневно теглене на средства, който може да се променя в зависимост от твоите нужди и предпочитания.

Има няколко основни начини за използване на дебитна карта при плащане:

- Безконтактно - ако картата разполага с лого за безконтактно плащане, то тя може да се ползва за тази цел с ПОС устройства;
- Магнитна лента - всяка дебитна карта има магнитна лента, която се прокарва през ПОС терминал за извършване на плащане;
- Chip & PIN - при поставяне на карта в ПОС устройство, нейния чип трябва да бъде разчетен. След това може да се наложи въвеждане на ПИН код за продължаване на трансакцията;
- Онлайн разплащане - това е по-модерен метод за разплащане, който ползва само данните от картата.

Колко струва дебитната карта?

Често пъти получаването на дебитна карта няма да ти струва нищо. Добре е да се отбележи все пак, че някои банки и финансови институции имат такси за откриване на разплащателна сметка при тях, както и такси за поддържането на тази сметка. Начислява се такса при ползване на дебитна карта за теглене на пари от банкомат, особено ако устройството е на друга банка или пък използваш такова в чужбина.

Сигурност и безопасност на дебитната карта

Всеки път при теглене на пари от банкомат се налага въвеждане на ПИН код. За да се гарантира безопасността на твоите средства е добре никой друг да не знае този ПИН код. Ако пък загубиш картата си или тя бъде открадната, веднага съобщи за това във финансовата институция. Те ще я блокират и с нея няма да могат да се извършват плащания. Не е трудно да се сдобиеш с дебитна карта, а използването на такава осигурява немалко предимства и леснота при боравене с парични средства. Допитай се до своята финансова институция за това какви услуги можеш да ползваш успоредно с дебитна карта.