Усилията за преодоляване на разликата в заплащането между мъжете и жените има опасност да се забавят, докато държавите се възстановяват от КОВИД-19, обявиха експерти, а глобално проучване показа, че близо една четвърт от мъжете смятат, че става въпрос за отишла твърде далеч политическа коректност, съобщи Фондация Томсън-Ройтерс.

Въпреки че проучването, обхванало 28 държави, показа, че близо 8 от 10 души смятат за важно справянето с разликите в заплащането на труда между мъжете и жените, почти половината от анкетираните не мислят, че това трябва да е водещ приоритет по време на здравната криза.

Как жените да си договарят по-добри заплати

Повече от 1 на 10 мъже е казал, че справянето с несъответствията в заплащането е важно, сочат резултатите от проучването, публикувано в международния ден на жените от Ипсос МОРИ и Световния институт за женско лидерство (Global Institute for Women's Leadership GIWL), базиран в Лондонския кралски колеж.

istock
istock

Един на петима мъже вярва, че медийните съобщения по въпроса са "фалшиви новини".

Установеното от проучването идва на фона на увеличаващи се данни, че жените са непропорционално силно засегнати от пандемията.

На едно от челните места в ЕС сме с най-много жени мениджъри


Ако имаме някакъв шанс да гарантираме, че жените няма да продължат да бъдат губещи заради кризата, трябва да държим това (разликата в заплащането) в челото на дневния ред, каза Джулия Гилард - бивша австралийска министър-председателка и настояща председателка на GIWL.

По време на пандемията жените много повече работят на първа линия в здравеопазването и в грижите за болни и възрастни хора, както и в тежко засегнати сектори като хотелиерство и търговия на дребно, а освен това са поели товара на грижата за децата си при дистанционното обучение.

iStock
iStock

Карантинните мерки доведоха и до скок в случаите на домашно насилие.

В световен мащаб жените получават около 16 процента по-малко от мъжете,
според организацията на ООН за равенство между половете и за повече правомощия за жените, известна още като "ООН жени".

В проучването са участвали 20 520 души от Европа, Северна и Южна Америка, Азия и Близкия изток. 42 на сто от тях смятат, че преодоляването на разликата в заплащането е важно, но не трябва да бъде поставяно на първо място точно сега, докато за 36 процента от участниците това не трябва да се отлага. Най-голяма е подкрепата в Чили, Република Южна Африка и Франция, а най-малка - в Русия, Нидерландия и САЩ.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg