Жените в ЕС продължават да получават по-ниски възнаграждения от мъжете, дори да извършват работа, която изисква същите умения, образование и усилия.

Това е факт, въпреки над 45-годишното законодателство на ЕС за равно заплащане, предупреждават от Европейската конфедерация на профсъюзите /ЕКП/ и напомнят за обещанието на ЕК да публикува Директива за прозрачност на заплащането на половете.

ЕК предупреждава за край на увеличаването на заплатите


Позицията на ЕКП е публикувана на сайта на КНСБ.

От ЕКП дават за пример сравнение на заплатите в производствения сектор. То показва, че жените, произвеждащи бяла техника, получават значително по-ниска заплата от мъжете, които произвеждат автомобили, въпреки че и двете работни места изискват еднакви компетенции.

istock
istock

В Германия жените в сектора на бялата техника, занимаващи се с производствена работа, равна на полагания труд от мъжете в автомобилната индустрия, получават средно с 865 евро на месец по-малко брутно възнаграждение от тях.

В Румъния пък жените, работещи в индустрията на бялата техника, печелят средно с 244 евро на месец по-ниски нетни заплати, отколкото мъжете в автомобилната индустрия.

Има ли равенство в заплащането между половете у нас


Примерите са предоставени от филиала на ETUC industriAll Europe и показват колко дълбоко е вкоренен предразсъдъкът за стойността на извършвания от жените труд. Именно той продължава да е основната причина за ниското заплащане на милиони работници, включително чистачи и болногледачи, които са на първа линия в борбата с Ковид-19, посочват от ЕКП.

istock
istock

Конфедерацията и industriAll Europe призовават за реализиране на "обвързващи мерки за прозрачност на заплащането на жените и мъжете", обещани от председателя на ЕК.

Жените у нас получават с 27% по-ниска пенсия от мъжете

Те ще дадат възможност на работниците и синдикатите да получат достъп до информация какви са критериите за определяне на нивата на заплащане, а това ще помогне да договорят равни стойности.

От ЕКП дават пример с правителството на Нова Зеландия, което през ноември миналата година прие изменение на Закона за равното заплащане в страната, което гарантира, че заплатите за жените се определят чрез референция колко ще получат мъжете за същата работа.

Подобна клауза бе включена в проекта на ЕКП, с който бе изготвена чернова на директива от 3000 думи. Целта й бе да вдъхнови Европейската комисия за изготвянето на такъв текст, чрез който да се върви към постигне на равенство в заплащането.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg