Хиляда години - това е времето, което ще изтече преди жените да печелят колкото мъжете във Франция, според проучване, проведено от Европейската конфедерация на профсъюзите, съобщава „Евронюз“.

Ситуацията е деликатна и в останалите страни от Европейския съюз, макар и с различия.

Ако заплатите продължат да се развиват при сегашните темпове. В Италия разликата ще се намали през 2074 г., а в Германия дори по-късно, през 2121 г.

Има ли равенство в заплащането между половете у нас

Други държави биха могли да го постигнат през това десетилетие. В Румъния това може да се случи през 2022 г., а в Белгия през 2028 г.

В случая с Испания изследването изчислява, че ще е необходимо да се изчака до 2046 г.

Все още няма равно заплащане за един и същ труд за работещите жени и мъже

Мненията обаче са разделени относно това как да се преодолее разликата в заплащането между половете.

За синдикатите е необходимо законодателство. „Необходим е обвързващ регламент, така че прозрачността на заплатите да е задължение за работодателя. Не можем просто да седим и да чакаме да открием разликите случайно “, обяснява Естер Линч, генерален секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите.

Oт днес жените символично са без заплати

„И е важно да се вземе предвид проблемът със секретността на заплатите в различните фази. Например, когато кандидатствате за работа, е важно да знаете колко е платен човекът, който е заемал длъжността до този момент и колко получават другите ”.

istock
istock

От друга страна, работодателите потвърждават, че важното е да се промени манталитета.

„Основният проблем, който трябва да бъде решен, е въпросът за половите стереотипи и това е нещо, което започва много рано в нашите общества. Започва от детската градина, защото липсва необходимата инфраструктура, която позволява еднакви възможности за работа на майките и бащите “, казва Максим Черути от BusinessEurope.

Жените полагат 20% повече незаплатен труд от мъжете

"Според нас законодателната намеса на ЕС не е най-добрият начин за справяне с проблема."

istock
istock

Европейският парламент от своя страна се опитва да отблокира директива, която е замразена в Съвета от почти осем години и чиято цел е да гарантира, че компаниите, регистрирани на фондовата борса, имат поне 40% жени в ръководството си.

Въпреки че за някои евродепутати това не е приоритет. „Директивата относно жените в бордовете на директорите е важна за промяна на възприятието за присъствието на жени на позиции за вземане на решения, но засяга група жени, които вече се ползват с редица привилегии, особено в сравнение с тези, които печелят ниски заплати”, казва Кира Мари Петер-Хансен, датски евродепутат от групата на Зелените. Имаме нужда и от двете.

Но освен метода, има още дълъг път за преодоляване на разликата в заплащането между половете в Европа.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg