Свързаните с коронавируса мерки за граничен контрол, ограниченията на придвижването на хора и отмяната на полети вдигат цената на наркотиците по цял свят и затрудняват достъпа до тях.

Това се казва в доклад на Службата на ООН за контрол на наркотиците и предотвратяване на престъпленията, цитиран от Ройтерс и БТА.

Пандемията има смесен ефект върху производството на наркотици в различни региони и върху трафика им по суша, въздух и вода, но общите тенденции в различни страни са относително сходни.

Поради нарастването на цените и спада на чистотата на наркотичните вещества много наркомани сменят субстанциите, например от хероин на синтетични опиати или търсят лечение.

По-високият брой случаи на залавяне на хероин в Индийския океан може да означава и увеличаване на контрабандата на хероин към Европа по вода, отбеляза службата на ООН.

Липсата на полети има особено голям ефект върху трафика на синтетични наркотици, включително метамфетамини, към страни като Южна Корея, Япония и Австралия.

Събирането на реколтата от опиумен мак в Афганистан, който е най-големият производител на хероин в света, може да бъде нарушено, ако работниците не могат или не искат да работят.

Незасегната е само търговията с канабис, който се произвежда в района, където ще се пласира, се казва в доклада, цитиран и от ТАСС.

Над 8 млрд. евро са изнесени от България за 5 години

Намаляването на международната търговия може да доведе и до недостиг на прекурсори, които се използват за производството на хероин.

В дългосрочна перспектива икономическият спад, дължащ се на пандемията, може да промени пазара на наркотици, подчертава още Службата на ООН за контрол на наркотиците и предотвратяване на престъпленията.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg