Полша въведе изплащането на годишни бонуси за пенсионери и получателите на помощи за инвалидност съгласно закон, подписан вчера от президента Анджей Дуда, предаде ДПА.

Първият ефект от законовата промяна е, че през тази година близо 10 милиона души ще получат парични добавки.

Всеки пенсионер ще получи допълнително сума в размера на минималната месечна пенсия, която за 2020 г. възлиза на 1200 злоти (към 280 евро). По оценки на правителството разходите по тази програма за годината ще възлязат на около 1.7 милиарда злоти (2.72 млрд. евро).

Преди да бъде приета, законодателната промяна срещна критиките на опозицията, защото плащанията на бонусите ще бъдат извършвани от фонд, предназначен допреди това предимно за хора в неравностойно положение.

istock
istock

Не вчерашното си заседание правителството на Полша одобри законопроект, според който догодина пенсионерите ще получат по още една пенсия. Тоест за 12 месеца те ще имат 14 вноски в пенсионните си сметки.

Анализатори казват, че обещанията за по-големи социални разходи са ключов фактор в изборните успехи през последните години на управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС).

Вижте колко взимат бедните пенсионери в Германия

Понастоящем Полша е в президентска кампания. Издигнатият от ПиС Дуда е водач в проучванията на общественото мнение преди изборите на 10 май, на които ще се бори за втори мандат, отбеляза ДПА.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg