Турция въвежда допълнителен данък за къщи на стойност над 5,25 милиона турски лири (710 335 долара). Новата мярка е публикувана „Официален вестник“, съобщава Анадолската агенция.
 
Данъкът върху луксозните къщи трябваше да влезе в сила в края на 2019 г., но прилагането му временно беше спряно за една година.
 
Съгласно законодателството, изготвено от Министерството на финансите, жилищните имоти на стойност между 5,25 милиона лири и 7,87 милиона лири (1,05 милиона долара) ще бъдат облагани с 0,3 процента от сумата над базовото ниво.
 
Допълнителната данъчна ставка за жилищни сгради на стойност до 10,5 милиона лири (1,4 милиона долара) ще бъде 0,6 процента за сумата над 7,87 милиона лири.
 
Къщите на стойност над 10,5 милиона лири ще бъдат обложени с 22 500 лири (3021 долара) плюс 1 процент от сумата над базовото ниво.
 
Данъчната основа за луксозните къщи ще бъде определена съгласно оценката, изчислена от Главната дирекция по поземлен регистър и кадастър. След приключване на фазата на оценка дирекцията издава съобщения за имоти, чиято стойност надвишава 5 милиона лири. Резултатите ще бъдат достъпни от официалния уебсайт на органа. Собствениците ще имат 15 дни, за да възразят срещу оценката.
 

istock
istock

Данъчните декларации за луксозни къщи, заедно с данъчен формуляр, взет от местната община, трябва да бъдат предадени в най-близкото данъчно управление до 20 февруари.

Вижте каква минимална заплата предлагат в Турция

Данъците ще се плащат на две равни вноски. Първата вноска ще бъде дължима през февруари, докато втората се очаква да бъде платена през август. И двете плащания могат да бъдат извършени до края на посочените месеци.
 
Например собственикът на къща на стойност 6,82 милиона лири ще плати 4725 лири като данък.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg