Правителството на Унгария налага от днес таван на цените на горивата, за да предпази потребителите от рязкото им поскъпване и да овладее инфлацията, достигнала най-бързия си темп от 2012 година досега.

За тримесечен период от 15 ноември цените на бензина и дизела не могат да надвишават 480 форинта (1,31 евро) за литър по бензиностанциите, съобщи миналата седмица Гергей Гуяш, шеф на канцеларията на премиера Виктор Орбан.

Горивата поскъпнали с над 28% за година

"Надяваме се, че това ще помогне на икономиката и може да допринесе за ограничаване на инфлацията", каза Гуляш, цитиран от Ройтерс. Той подчерта, че Унгария ще продължи със замразяването на цените на енергията на дребно на фона на скока на сметките за електроенергия в цяла Европа.

istock
istock

Основната годишна инфлация в страната се ускори до 9-годишен максимум от 6,5 процента през октомври, което е над очакванията и отчасти се дължи на 30,7-процентово поскъпване на горивата, изтласкало цените им над психологическото ниво от 500 форинта за литър.

Някои икономисти са на мнение, че унгарската централна банка, която започна да повишава лихвите през юни, но след това забави темпа на затягане на паричната политика през септември, може да се окаже принудена да вдигне рязко лихвените проценти тази седмица, за да обуздае инфлацията и да подкрепи форинта.

Министърът на вътрешните работи Карл Нехамер съобщи, че всеки, който живее в Австрия, подлежи на контрол от полицията.

Министърът на здравеопазването Волфганг Мюкщайн също подчерта намерението на правителството да въведе още по-строги мерки, ако броят на новозаразените не бъде намален.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg