Национална агенция за приходите започна тотален данъчен контрол на търговията с горива, като следи движението на всеки литър гориво от изходите на данъчните складове до бензиностанциите за крайна продажба.

В последните 2 седмици екипи от звеното за фискален контрол извършиха наблюдения на изходите на 26 данъчни складове, като провериха над 4500 превозни средства, предназначени да зареждат с горива цялата мрежа от бензиностанции на територията на страната. Данъчните оценяват нивото на риск на всеки получател на гориво, което напуска данъчен склад със специализиран софтуер.

С колко поскъпнаха горивата у нас

Камионите на определените за рискови търговци се пломбират и движението им се наблюдава до разтоварването в крайната точка на продажбата. До момента са били пломбирани над 500 цистерни и е наблюдавано разтоварването им до над 1300 обекта. 

В резултат от действията на НАП се отчита ръст от близо 15% на продаденото количество гориво в сравнение с аналогичен предходен период, сочат първоначалните данни. 


Контролната кампания на НАП в сектора на горивата ще продължи и в следващите седмици, като ще бъде насочена и към бензиностанциите.

Ще забранят ли продажбата на бензинови и дизелови коли

„Фискалните рискове при горивата са значителни. Това, което правим е да предотвратим спекула и нелоялна конкуренция за сметка на укриване на данъци. Имаме разбиране от браншовата организация и вярвам, че кампанията на НАП ще е от полза не само за бюджета и за цялото общество “, коментира по повод проверките изпълнителният директор на НАП Румен Спецов. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg