Инфлацията в България продължава да се ускорява и през месец май средното нарастване на цените на стоки и услуги е 2.5% на годишна база спрямо 2% месец по-рано. За сравнение, през януари статистическият институт дори отчете дефлация – първата от четири години насам.

По-голямо или по-малко поскъпване има на практика на всичко с изключение на разходите за дома и за поддръжката на дома. Поскъпването на горивата обаче е много по-малко, отколкото предните месеци, а разходите на българите за транспорта са поскъпнали само с 0,1% спрямо април. 

За година животински и растителни масла и мазнини са поскъпнали с 23.9%, Газообразните горива - с 23.6, топлоенергията с 13 на сто, а електроенергията с близо 3 на сто.

Горивата в България през май поскъпват с 21.7%, докато през февруари статистиката все още отчиташе двуцифрен спад на цената им. Лекарските услуги      са поскъпнали с 1.5% за година, стоматологичните – с 2 на сто, Други извънболнични медицински услуги – с 5.1%, докато цените на болничните услуги остават без промяна.

Увеличение се наблюдава при материалите за текущ ремонт и поддържане на жилище – с 2.2%. Невиждано в последните седем години поскъпване има и при услугите за ремонт на жилище. Те сезонно поскъпват и на месечна база – с около 1%, тъй като лятото обикновено е периодът за ремонти в домовете.
Покачването на цените на големите домакински уреди обаче се забавя, докато при малките дори се наблюдава поевтиняване.

istock
istock

Цените на велосипедите продължават да вървят нагоре и достигат 8.9% годишен ръст, който е най-резкият от поне 10 години. Поевтиняването на автомобилите пък се забавя и към май е 4.3% на годишна база, докато през по-голямата част от миналата година то бе около 8%.

Къде у нас храната е най-скъпа

Полетите през май поевтиняват и на годишна база, и на месечна база с надежда за по-силен летен сезон, докато пътническият автомобилен транспорт леко поскъпва. Плодовете поевтиняват с 5.4%.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg