Драстични разлики в цените на храните у нас показват данните на Държавната комисия за стокови борси и тържища.

Най-скъпо каймата се продава в София на едро през последната седмица - между 7,42 и 8 лв./кг. Най-евтин е бил продуктът в Добрич, Враца и Монтана, показват още данните на ДКСБТ.

Отново в столицата е най-висока цената на замразеното пилешко месо - между 4 и 5,20 лв./кг. Следват я Добрич с 4,95 лв./кг. Кашкавалът тип „Витоша” върви по 14 – 14,36 лв./кг по пазарите във Велико Търново, докато    в Добрич е с около 4 лв. по-евтин.

Подобна е ситуацията и при кравето сиренето на едро. В София отново цената му е най-висока - от 5,50 до 9,49 лв./кг.

Цената на доматите е рекордно висока за последните 7 години, показват още данните на комисията. През март килограм оранжерийни домати  се продава по 3,30 лева на едро, докато миналата година по това време цената е била 2,10 лева.

Кои храни поскъпват заради пандемията

През 2019 г. на едро цената им е била 2,78 лева за кг, а през 2018 г. – 2,10 лв. за кг. За разлика от тях вносните домати се предлагат най-евтино от 2016 г. насам, като на едро цената им е 1,72 лв. за кг, при 1,93 лв. за кг. през миналата година.

Започва проверка дали ядем храни "второ качество"
economic.bg

В началото на кризата с коронавируса цената на лимоните стигна рекордни стойности заради проблемите с доставките. През март миналата година те са стрували над 3 лева на едро, докато сега цената им е паднала до 1,80 лв.

Сериозно намаление спрямо миналия март има и при картофите, които сега се предлагат по 61 стотинки за килограм, докато в началото на пандемията през март 2020 г. са стрували 1,15 лв. за кг. Двойно по-ниска е и цената на лука, който върви по тържищата сега за 0,70 лв. за кг.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg