Храните у нас – най-скъпи за последните 5 години. Цените на повечето продуктите са се вдигнали рекордно в пандемията, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Към началото на март най-много са се вдигнали цените на едро при олиото, ориза, захарта, сиренето, каймата и свинското. Средните цени на повечето от тях са рекордни за последните 5 години, информира NOVA.

При плодовете и зеленчуците и най-сериозно е поскъпването при краставиците, зелето и портокалите.

Задължиха веригите да плащат стоката на производителя до месец

Точно година след старта на пандемията, и търговци, и клиенти виждат ефекта от кризата с COVID-19 върху цените по щандовете. Всяка стотинка отгоре заради по-скъпите разходи за транспорт и доставка, през последните месеци по джоба усеща и Елисавета Илинцова.

istock
istock

Само за година почти всички продукти, които тя слага в количката, поскъпват, потвърждават и данните на Комисията, която следи пазара на едро. Най-сериозен към началото на март е ръстът по борсите при олиото, колбасите, каймата, оризът и пилешкото.

„В момента имаме по-свито търсене. Пандемията оказа негативно влияние върху търсенето на храни. Така се стига до това, че се потребява, точно колкото е нужно. Излишното потребление на храни – не съществува към момента”, коментира Владимир Иванов от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Кои храни поскъпват заради пандемията

„Като цяло при групата на плодовете и зеленчуците към момента имаме по-ниски ценови равнища спрямо миналата година, но при храните имаме изменения – средно със 7-8 %, които са малки вариации – по-скоро са свързани с промишлени разходи, не са свързани толкова с друга пазарна реализация”, каза той.

Още по темата гледайте във видеото.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg