В глобалния свят икономиките са свързани, но разумната политика е да бъдат определени сектори, където България има потенциал да развива национално, българско родно производство. Това е позицията на лидера на БСП Корнелия Нинова, съобщиха от пресцентъра на партията.

Според нея земеделските стопани се нуждаят от помощ от страна на държавата, за да могат да осигурят по-голяма част от храната за българските граждани. Българското производство е чисто и качествено, но е неконкурентоспособно спрямо вносните стоки заради по-голямата субсидия на другите европейски страни, смята Нинова.

Храните са най-скъпи от близо 7 години насам

Земеделските субсидии трябва да бъдат преразпределени така, че по-голямата част от тях да се насочат към производителите на плодове, зеленчуци, месо и мляко. Тази позиция на БСП остава непроменена през последните години и е залегнала в управленската програма на левицата, посочват от партията.

istock
istock

Стъпките в подкрепа на българското производство включват и възстановяването на напоителните системи. Именно напояването е една от болните теми за родното поливно земеделие и по думите на много стопани ни спъва да бъдем конкурентни на европейските производители.

Все по-скъпи зеленчуци при слабо производство у нас

По отношение на реализацията на земеделската продукция БСП предлага изгрaждaнe нa мрeжa oт фeрмeрcки пaзaри c пряк дocтъп нa прoизвoдитeлитe. Целта е да бъде скъсена веригата от прекупвачи и така да се намали ocкъпявaнeтo нa cтoкитe. Предвижда се и cъздaвaнe нa eлeктрoннa бoрca зa oнлaйн търгoвия нa зeмeдeлcки прoдукти.

Само сертифицирани пчелари и земеделци в платформата Beekeeper


Пчеларството също е изведено като приоритет в управленската програма на БСП, която подкрепя политиките за биологично производство и екологичното земеделие в сектора. На среща с представители на бранша в Деня на пчеларя Корнелия Нинова ги е уверила, че левицата ще подкрепи родното производство на мед и пчелни продукти, за да бъде конкурентно на европейския и световен пазар.

istock
istock

Като част от визията за модерно държавно управление и реално действащо Електронно правителство БСП предвижда създаване на Национален електронен поземлен регистър. Той трябва да реши проблема с т.нар. "бели" и "червени" петна в земеделието. Регистърът ще дава информация в реално време за структурата на земеделието: какво може да се очаква като продукция във всеки един момент, как тази продукция стига до пазара, кой я произвежда, кой и за какво взема субсидии и как те се отразяват върху доходите на заетите в земеделието, посочват още от БСП.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg