Законът за защита на конкуренцията, обнародван в "Държавен вестник", забранява нелоялни търговски практики, прилагани от някои търговски вериги към техните доставчици.

Мариана Кукушева от Съюз "Произведено в България" коментира пред БНР, че това е добра стъпка, но отбеляза, че в новия закон има спорни моменти, които трябва да бъдат променени от следващия парламент.

Цените на хляб, олио и захар скочиха между 10 и 20% за година у нас

Съгласно закона купувачът вече ще е длъжен да плаща стоката на производителя до 30 дни след доставка. Няма да може да му връща незаплатена стока и да променя едностранно условията по договора помежду им.

„Това е една добра стъпка, защита конкурентоспособността на българския бизнес“, посочи Мариана Кукушева, но допълни, че тепърва законодателят трябва да елиминира проблема с количествените прагове за доставчиците:

istock
istock

„Праговете това са годишните обороти на определена група храни – тема, която остана да виси като недопустима, защото нашите обеми на обороти са много различни от тези, които има в Европейския съюз“.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg