Държавен фонд „Земеделие“ днес ще изплати 90 млн. лв. подпомагане на производителите на плодове и зеленчуци. Някои от ставките са завишени с над 50% спрямо субсидиите през миналата година.

Най-високото увеличение на ставките с 54 на сто е при картофите, лука и чесъна. При повечето от основните плодове подпомагането е завишено с 20%, каза преди дни ресорният министър Десислава Танева.

Настояват повечето от субсидиите да отиват за родно производство на храни

Тя обясни скока с прехвърлените 140 млн. лева от селската програма директните плащания. И допусна, че коректните градинари ще получат повече и заради увеличените проверки и отстраняване на коректните.

В миналогодишната кампания бяха установени над 11 000 дка площи, заявени по схемите за обвързано подпомагане, върху които не бе намерен нито един зеленчук.

istock
istock

През годините злоупотребите от т.нар. чертожници, които само посочват площите, без дори да ги засяват, имаше с тикви, картофи и домати. Това доведе до засилени проверки от ДФ „Земеделие“.

Все още обаче няма публична информация кои са нарушителите и как са санкционирани. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg