Основни хранителни стоки поскъпнаха заради пандемията. Цените на хляб, олио и захар се покачиха между 10 и 20%, а някои от суровините скочиха двойно за година.

Суровият петрол поевтиня с една трета, а бензинът и дизелът у нас се сринаха с 30 и 40 процента. Данните обобщиха от Софийската стокова борса.

Анализ на борсовата търговия през кризисната 2020 година показа драстично повишение в цените на основните хранителни и нехранителни стоки.

Рекорден скок бележи слънчогледът с 90%, а историческо дъно достигна суровият петрол през пролетта.

Само сертифицирани пчелари и земеделци в платформата Beekeeper

"Трудна година и за борсовата търговия, с много аномалии в цените". Така изпълнителният директор на борсата Васил Симов определи 2020-а пред БНР и допълни:

"Годината беше относително трудна, няма да се оправдавам с Covid-19, но това като че ли блокира дейността на много пазарни субекти, не само на хората, занимаващи се с туризъм, с хранене - това се отрази и на останалите бизнеси в страната и навсякъде по света, така че се получиха някои аномалии" 


Вероятно така страхът от кризата повлия на търговията, включително на дребно, с основните хранителни стоки, някои от които при обявяването на извънредното положение, изчезнаха от магазините:

Въвеждат стикери за возилата на храни у нас

Най-много сделки имаме с кашкавал, със сирене, с варива, това са типичните борсови стоки, които се търгуваха на пода, но много активна беше търговията ни с олиото, захарта, които непрекъснато бяха обект на търговия, но не се стигаше до толкова много сключени сделки“, каза Васил Симов.

Олиото и хлябът бяха сред стоките от първа необходимост, които поскъпнаха на дребно. С повече от 40 стотинки за литър олио и с около 10 стотинки - хлябът. Заради сериозния скок в цената на суровината. Слънчогледът с 90% на международните пазари, а у нас до повече от 900 лева за тон в края на миналата година. По-ниско беше и количеството произведена реколта, коментира Васил Симов:

istock
istock

"Тъй като слънчоглед не се гледа навсякъде, когато дадена държава - традиционен производител на слънчоглед, има трудности, цената хвърчи нагоре, но по-скоро другият фактор за мен е важен - това са финансовите спекулации, които редица фондове, огромни корпорации и фондове инвестират в тази стока, очаквайки по-голяма печалба и те по този начин изкуствено помпат цената нагоре. Слънчогледът е много динамична култура. Имали сме години в България, в които цената на слънчоглед да е около 400 лева, а на следващата година - около 900 лева". 

Колко харчим за храна

При пшеницата цените тръгнаха нагоре, когато един от световните производители - Русия, започна да обсъжда износно мито за зърното. Нагоре вървяха цените и в САЩ, във Франция и в Германия.

На българския пазар от 250 лева за тон в началото на годината пшеницата достигна 410 лева за тон, без ДДС, в края на 2020-а. Увеличението е с 16%. С повече от 30% през годината поевтиня петролът. Резултатът - с 30 на сто по-евтино се търгуваше у нас бензинът, а с 40 на сто - дизеловото гориво.

Обсъжданото износ на мито за пшеница от Русия повиши цената и на международните пазари. У нас брашното поскъпна със шест процента, а това доведе до увеличение и на цената на хляба с 10 стотинки.