Транспортните средства, с които се превозват храни, задължително ще бъдат маркирани със специален стикер.

Целта е Агенцията по храните да има възможност да проследява и контролира транспортирането на хранителни продукти. Правилата, по които агенцията ще издава стикерите, са регламентирани в наредба, публикувана за обществено обсъждане.

Стикерът ще се издава от съответната областна дирекция на агенцията и ще съдържа задължително текст "Транспортно средство за храни", логото на агенцията, регистрационен номер и букви "Ж" или "Х".

Преобладават български местни и млечни продукти по щандовете в големите вериги

Стикерите ще губят валидността си при промяна на собствеността на превозното средство и при заличаване на регистрацията му, пише още в проектонаредбата. Целта е да се сложи край на превозването на храни в неидентифицирани коли, бусове и камиони със съмнителна хигиена.

istock
istock

Търговците ще плащат такса за задължителните стикери, но тя още не е определена. За изработването на стикерите Агенцията по храните ще възложи обществена поръчка, чиято прогнозна стойност е 75 хиляди лева.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg