Световните цени на хранителните стоки са се увеличили за четвърти пореден месец начело с растителните масла и зърнените култури. Това съобщи днес Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО - FAO), цитирана от ТАСС.

Индексът на ФАО, който следи месечните промени в кошницата от зърнени храни, маслодайни семена, млечни продукти, масло и захар, е достигнал средно 97,9 пункта през септември, което е с 2,1 процента повече спрямо август и с 5 процента над равнището от същия месец на 2019 година.

Купуваме на кредит храна и цигари

Индексът на ФАО за растителните масла е нараснал с 6 процента през септември до рекордно за последните месеци ниво. Специалистите обясняват този растеж с поскъпването на палмовото, слънчогледовото и соевото масло на фона на активното търсене на световните пазари.

Индексът за зърнените храни се е повишил с 5,1 процента спрямо августовското равнище и с 13,6 процента спрямо средното ниво за същия месец на миналата година.

istock
istock


Най-много е поскъпнала пшеницата, което се обуславя от увеличения обем на търговията на фона на опасенията за възможен спад на добива в Южното полукълбо и сухите метеорологични условия. Те се отразяват неблагоприятно на реколтата от зимна пшеница в много европейски страни, се посочва в доклада на ФАО.

Фермери: Кошмарна реколта от пшеница

Цените на царевицата, соргото и ечемика също са нараснали.

Индексът на ФАО за млечните продукти е останал непроменен спрямо август.

Котировките на ориза, месото и захарта са се понижили, сочат данните на ФАО.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg