Българите са намалили сериозно покупките на храни и горива спрямо година по-рано, показват последните данни на Националния статистически институт.

През юни оборотите при търговията с горива, храни и нехранителни стоки продължават да отчитат спад. При горивата намалението е 24,6%, при облеклото и обувките – 27,4%, при компютърната техника – над 20%.

Изключение е онлайн търговията, където през юни на годишна база се отчита ръст на оборота от 35,5%. И в двата сектора се отчитат ръстове спрямо май, както и по-бавни спадове на годишна база.

Все пак след силния спад през май търговията на дребно и производствения сектор в България се възстановяват през юни, показват още данните на НСИ.

Оборотът в търговията на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети, нараства с 0,9% през юни, след като през май отчете рекорден спад заради пандемията. На годишна база понижението забавя темп до 18,1%.
 

istock
istock

През юни 2020 г. се наблюдава най-силно месечно увеличение на оборота спрямо предходния месец при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали – със 7 на сто, докато при търговията с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия има спад от 1%.

Т.е. българите са започнали да пътуват повече през юни след края на извънредното положение през май.
 
Данните сочат, че сезонно изгладеният индекс на промишленото производство нараства с 5,8% в сравнение с май, когато падна с 5,8% спрямо април и 16,1% на годишна база.

Онлайн търговци често "забравят" за касовата бележка при наложен платеж

В сравнение с юни 2019 г. обаче производственият сектор пак отчита спад, макар и повече от два пъти по-бавен в сравнение с отчетения през май – 7,7%.
 
Устойчиво възстановяване спрямо предходния месец и на годишна база се наблюдава в добивната и преработващата промишленост, както и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ.
 

istock
istok

Ръст отбелязва производството на основни метали, на превозни средства без автомобили, на лекарствени вещества и продукти.
 
Същевременно производството на облекло и на метални изделия, без машини, не успява да се оттласне.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg