До 13-ти септември трябва да бъде инсталирано видеонаблюдение във всички данъчни складове в страната.

Тези срокове са прекалено кратки и е възможно да не се справим, което означава, че няма да изпълняваме едно от условията за лиценз на данъчен склад.

Нито една компания няма да работи без да е в рамките на закона и това може да доведе до спиране на доставките на горива на територията на страната.
 
Това обяви Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация (БПГА) по повод въведеното изискване производителите на акцизни стоки да подават картина в реално време към Агенция „Митници“.
 
„Ние лавирахме още при приемането на Закона за здравето, с който се измениха доста неща, които са извън здравето, а именно въвеждането на видеонаблюдение в данъчните складове.

Не можем да изпълним това изискване в тези кратки срокове. Срокът за поставянето на видеонаблюдение е три месеца.

Един месец вече мина. Вчера трябваше да предоставим проект на Агенция „Митници“, но дойде ново писмо, с което ни наложиха допълнително изискване и всички проекти трябва да бъдат преработени. Не сме против видеонаблюдението, но нека ни се дадат поне още три месеца“, каза Бенчев.

istock
istock

По думите му във въпросното писмо с допълнителни изисква, се казва, че собствениците на данъчни складове трябва да поставят камери на още две места. „Срокът за поставянето на всички камери в складовете е до 13 септември.

Ако не успеем да го направим, то няма да успеем да покрием изискванията за лиценз на данъчните складове, а никой няма да работи извън рамките на закона.

Има опасност от недостиг на горива в страната

Което вероятно ще доведе до спиране на доставките на горива в страната. Винаги, когато се бърза и се добавят изисквания в последния момент, се допускат грешки“, предупредиха от петролния бранш.
 

Според Светослав Бенчев не може да се очаква лятно поскъпване на горивата. Такова не се наблюдавало вече от две години. По думите му такова явление се наблюдава, когато пътуванията в България, Европа и САЩ, рязко се увеличат.

Това обаче нямало как да се случи в условията на пандемия от коронавирус.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg