Народното събрание реши да се образува Държавно предприятие „Държавна петролна компания“, предаде „Фокус“. Това се случи след като депутатите приеха на второ четене промените в Закона за държавните резерви и военновременните запаси.

С това решение се дава зелена светлина за създаването на 100 държавни бензиностанции.

Те ще са под контрола на новата "Държавна петролна компания", а тяхната цел ще е да предлагат горива с минимална надценка и така да регулират пазара.

Предприятието ще е със статут на държавно предприятие.

Има опасност от недостиг на горива в страната

Съгласно приетите текстове то е юридическо лице със седалище София, не е търговско дружество и не формира и не разпределя печалба. Структурата, устройството и дейността на предприятието, правомощията и задълженията на органите за управление, се определят с правилник, приет от Министерски съвет. 

istock
istock

Условията, редът и сроковете за осъществяване на взаимодействие между агенцията и предприятието се уреждат със споразумение.

Основен предмет на дейност на предприятието е създаване, съхраняване, опазване, обновяване и продажба на държавни резерви и военновременните запаси от нефт и нефтопродукти по този закон.

В кои градове продават най-много нелегални бензин и дизел

Основният предмет на дейност ще включва още създаване, съхраняване, обновяване и продажба на запаси от нефт и нефтопродукти от Закона за зазапасите и нефтопродуктите, както и управление, поддръжка, експлоатация и изграждане на петролни бази за съхраняване на резерви и запази от нефт и нефтопродукти. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg