Турски телефонни измамници са плячкосали стотици милиони евро от наивни германски пенсионери. В турския град Измир е задържан и ще бъде съден един от мозъците на престъпната група, разказва "Дойче веле".
 
Трикът е добре познат: престъпници издирват в телефонните указатели хора, чиито малки имена звучат архаично, за да е сигурно, че става дума за възрастни хора. После им се обаждат и се представят за служители на полицията, които предупреждават пенсионерите, че са уж застрашени от обирджии.

На възрастните хора се казва, че трябва да подсигурят своите скъпоценности и пари в брой, като ги опаковат в плик и го поставят пред външната си врата, за да можели полицаите да го вземат оттам и съхранят на сигурно място. По данни на германската полиция с този трик телефонните измамници обират стотици милиони евро всяка година.

За една възлова фигура в схемата за измами в Германия разказва списание "Шпигел". 32-годишният Амар С., който през декември е задържан в турския град Измир заедно с десетки свои помощници, организирал там "кол-център" и довел до съвършенство измамната схема с фалшивите полицаи. С ограбените пари и ценности от Германия Амар С. създал в Турция цяла несметно богата империя от кол-центрове и хотели, които по всяка вероятност перат мръсни пари.

istock
istock

При задържането на Амар С. в Измир местната полиция открила пет килограма злато, 1,5 милиона евро в брой, огнестрелни оръжия и скъпоценности. Конфискуваното имущество се оценява на 105 милиона евро.
 
Криминалната кариера на Амар С. започва твърде рано. Той е още бебе, когато през 1988 година родителите му и петте им деца пристигат в Германия. Подадената от тях молба за убежище обаче е отхвърлена като неоснователна. За да не бъде екстрадирано обратно в Турция, семейството потъва в нелегалност. По-късно се опитва в друга германска провинция под фалшиво име да се представи за семейство от Ливан. И този им опит за получаване на убежище обаче пропада.
 
Амар С. се проявява криминално още на осемгодишна възраст. Впоследствие той постоянно си има работа с полицията заради различни обири и измами. Само полицията в Бремен има списък от 157 следствия, заведени срещу него. Бил е и в затвора, но след като излиза оттам, отново подновява криминалната си дейност и се специализира в обири. През 2012 срещу него е произнесена присъда за пет и половина години лишаване от свобода, но Амар С. успява още преди това да избяга от следствения затвор.

istock
istock

Той заминава за Турция, където в Измир започва втората част от криминалната му кариера. Там той открива първия си кол-център с цел да обира германски пенсионери. "Бизнесът" му толкова просперирал, че Амир С. включил в схемите и своите братя. Чрез семейството си и познати в Германия създал истинска империя за телефонни измами.

Фалшивите полицаи работели денонощно. Единственото изискване към тях било да говорят немски без акцент. На пенсионерите в Германия се казвало, че полицията е по петите на престъпници, които искат да им откраднат ценностите, или дори, че спестяванията им в банката са застрашени от обир, поради което ги карали да изтеглят спестяванията си и да ги "дадат на съхранение" на сигурно място. Мошениците, които отивали, за да прибират пакетите с пари и ценности, получавали по 500 евро на всеки маршрут.

istock
istock

Обирите на нищо неподозиращи пенсионери вървели толкова добре, че измамниците започнали да не приемат бижута: в един подслушан разговор на Хикмет К. - един от съдружниците на Амар С. - се казвало: "Бижута и други такива неща да не пипате, копеле. Това създава само главоболия. Злато - да, но никакви бижута. Тези германски бижута нямат никаква стойност - това е проблемът".

Мамят възрастни хора с „европейски пенсии“

С особена наглост престъпниците обирали възрастни хора, като с помощта на специален софтуер не просто прикривали телефона, от който се обаждат, но и го манипулирали така, че да изглежда като телефон на местната полиция. Колко необезпокоявано се е чувствала бандата на Амар С. в Турция си личи по снимки в социалните медии.
 

istock
istok

Мошениците от бандата на Амар С. се снимали в Инстаграм, ползвайки истинските си имена и неприкрито демонстрирайки богатството си. Един от тях позирал на фона на златисто бюро, зад което висели окачени скъпоценни саби. Същият поствал и свои снимки пред едно порше, както и забава със свои приятелки край басейна. Самият Амар С. също демонстрирал луксозния си живот в една луксозна вила в покрайнините на Измир и любовта си към скъпите автомобили. С луксозния му живот по турското крайбрежие на Средиземно море на първо време е свършено: в Турция го очаква съдебен процес.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg