Затвор  и глоба за измама с пенсии и обезщетения от Държавното обществено осигуряване и НЗОК, предвиждат промени в Наказателния кодекс, внесени чрез Преходните и заключителните разпоредби на измененията на Кодекса за социално осигуряване.

В чл. 256 от НК се предлага всеки, който чрез неистински, преправен или документ с невярно съдържание получи от бюджета на Държавното обществено осигуряване или от бюджета на НЗОК неправомерно сума в големи размери или даде възможност на друго лице да получи такава, да се наказва с лишаване от свобода от две до осем години.

Същият подлежи и на глоба от хиляда до пет хиляди лева, така, както това вече е предвидено по отношение на злоупотребите с държавния бюджет.

През годините са констатирани опити за неправомерно получаване на средства от фондовете на ДОО и на НЗОК чрез използване на фалшиви документи.
В тези случаи от НОИ са сезирали компетентните органи, но в по-голямата част прокурорските преписки са приключени с отказ за образуване на досъдебно производство, пише в мотивите към законопроекта. Причината е, че бюджетите на ДОО и на НЗОК не са част от държавния бюджет, а са самостоятелни и се приемат по специален ред.

istock
istock

С други промени в Кодекса за социално осигуряване се въвежда срок, в който НОИ може да спре изплащането на обезщетението или пенсията, докато трае проверка за нередности.

Фирми източват пари за безработица

Предлага се спирането да е до приключване на проверката, но за не повече от 6 месеца с оглед на защитата на правоимащите лица.
Длъжностните лица в НОИ, които правят проверка при съмнения за злоупотреби, също така ще могат да изискват от Главни дирекции „Гранична полиция“ и „Национална полиция“ данни или документи за осигурени лица, преминали през държавните граници на страната.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg