Националния осигурителен институт /НОИ/ е ощетен със 130 000 лева чрез издаване на фалшиви болнични листове, това оповестиха на пресконференция Румяна Зайкова - Калеева, зам.-районен прокурор на Пловдив, ст. комисар Йордан Рогачев, директор на ОД на МВР - Пловдив и Димитър Пехливанов, прокурор от Районна прокуратура - Пловдив.

По сигнал на ТП на НОИ Пловдив е образувано досъдебно производство за източване на фонд "Държавно обществен осигуряване" - НОИ чрез съставяне на болнични листове /БЛ/ с невярно съдържание от лекарска комисия.

Признават ли болничните дни за трудов стаж

Болничните са били на служителите /общо 10/ от една конкретна фирма, които са от различни градове в Северна България, и са били назначени на длъжности с максимален осигурителен доход, а преди това работили на ниско квалифицирани длъжности.

В продължение на година и половина за тях са издадени 117 БЛ и изплатено обезщетение 76 000 лева, като нито един от служителите не е бил на преглед.

Не могат да ни уволнят по време на болничен


Управителят на дружеството, регистрирано в Харманли е получил болнични на стойност 54 000 лева, като той не работил никъде, осигуряван е единствено в собствената му фирма и е упражнявал т. нар. професия "болен", каза наблюдаващият прокурор Димитър Пехливанов. Той добави, че фирмата е създадена с една основна цел източване на НОИ, като не са правени никакви вноски за осигуряване и по това перо дължи на НОИ суми на стойност 60 000 лева.


По случая са повдигнати обвинения за документна измама в големи размери на собственика на фирмата, който е обвинен и за подбуждане към лъжествидетелстване. 

Няма нужда от промени в нормативните актове за болничен при коронавирус

Към момента той се укрива и е обявен за общодържавно издирване. Обвинения за документна измама е повдигнато и на лекар от Пловдив, председател на експертна /ортопедична/ лекарска комисия, който е задържан и е с мярка парична гаранция от 30 000 лева.

Предвидено наказание за това престъпление е от 3 до 15 години "лишаване от свобода" и конфискация на част или на цялото имущество и лишаване от права.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg