С 25% са се увеличили безработните в Пловдив и областта през месец март в сравнение със същия период на миналата година.

С 52% по-висока е изплатената сума за обезщетения, съобщиха от териториално поделение на Националния осигурителен институт - Пловдив.

7700 души са получили обезщетения през миналия месец, като те възлизат на общо 4,5 милиона лева. Само през четирите работни дни на миналата седмица са регистрирани 1700 безработни.

Не могат да ни уволнят по време на болничен

Засега не се отчита увеличение на средствата, изплатени за болнични.

От началото на извънредното положение обаче се наблюдава ръст на сигналите за злоупотреба с болнични, подчерта  Розалия Джинева, директор на териториално поделение на НОИ.

istock
istock

Сред тях има и такива, според които работодатели са насърчавали или принуждавали работниците си да си вземат болнични:

Спипаха 9 000 души с фалшиви болнични

"По тези сигнали сме стартирали много производства. В момента проверяваме всички онези, които са упражнявали с декларации движение и се установяват интересни случаи, в които лица, които би трябвало да са под домашен режим в болнични по време на Великденските празници, с декларации са пътували къде ли не".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg