Фирми източват пари от държавното обществено осигуряване, като водят по документи работници на високи заплати без реално да развиват дейност.

Това се разбира от отговор на социалния министър Деница Сачева на въпрос на депутата от БСП Анна Славова за проведени производства в НОИ, в резултат на които са спрени изплащанията на обезщетения.

В някои от случаите собствениците на проверяваните дружества са управители и на други фирми, като техният брой варира от 10 до 100, посочва Сaчева.

Въпросните дружества декларират, че осигуряват работниците си на максималния доход, но при проверка от НОИ се оказва, че фирмата не може да докаже, че има реални пари за заплатите на персонала. След това работникът представя в НОИ документи за изплащане на болничен за дълъг период, а по-късно договорите са прекратени и същите служители подават заявление за обезщетение за безработица и получават максималния размер.

Така мнимите работници веднъж взимат пари от държавата за болничен и втори път за обезщетение за безработица.

Издадените болнични листове са с необоснована продължителност спрямо диагнозата, показва проверка на контролните органи, обяснява министър Сачева в отговора си.

istock
istock

Тя допълва, че при упражняването на контрол по разходите на държавното обществено осигуряване в НОИ текущо се извършват анализи на броя на издаваните болнични листове и продължителността им, както и на подадените документи за обезщетения за безработица.

Далавера с пенсии за близо 5 милиона лева

Установени са случаи, при които работници декларират, че не познават управителя на дружеството, не знаят на каква длъжност са работили и дори къде се намира обектът. Стига се дори до там, че на посочените адреси няма търговски обекти.

Когато в хода на проверката не се установи по безспорен начин, че лицето е работило в тази фирма, се изисква информация от НАП и Главна инспекция по труда и при необходимост се търси съдействие от МВР, напомня социалният министър.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg