Близо 5 милиона лева са източени от бюджета с фалшиви документи за високи пенсии. Далаверата е хваната от служителите на НОИ в Пловдив.

Кръчмарски хвалби и спор за жена доведоха до разкриването на крупни измами с пенсии за стотици левове.
Срещу суми от 5 до 32 бона бивша служителка на НОИ  „зарибява“ граждани, за да им осигури охолни старини.

Разплитането на схемата започва през пролетта на 2013 г., когато анонимен гражданин посочва името на пенсионер, който редовно се черпи в кварталната кръчма и се хвали, че без да е работил нито един ден в мините се е сдобил с пенсия с категориен стаж и е успял да прецака държавата. По-късно в хода на административното производство ще се окаже, че човекът “е работил” 11 години в мина, за която нито той, нито член от семейството му си спомнят къде е била, поради амнезия вследствие от автомобилна катастрофа.

Другите два сигнала са подадени от бивши приятели. Спор за жена ги мотивира взаимно да се омаскарят, като подадат сигнал един срещу друг, че са ползвали ранно пенсиониране като военни, като към недостигащия им военен стаж са добавили и такъв, който не са полагали в армията. Тогавашната проверка в архива на отдел „Пенсии” установява, че и трите пенсионни досиета липсват.
 
Случаите провокира анализ на ситуацията и незабавна реакция на ръководството на НОИ – Пловдив. На инвентаризация са подложени около 300 000 пенсионни досиета, включително досиета за изплащане на добавка от починал съпруг и около 200 000 пенсионни досиета, чийто срок на съхранение не е изтекъл.

iStock
iStock

Проверката показва липсата на 270 пенсионни досиета, описват схемата от НОИ. Част от тях са редовни, но са установени 116 случая на лица, получаващи пенсии, отпуснати през периода 1999- 2000 г. и обработвани от едно и също длъжностно лице – контрольор, служител на НОИ до 2009 г.

Част от тях са с пенсия, отпусната с категориен стаж от известни вече рискови осигурители - „Мини Марица изток“, „Горубсо Мадан”, „Горубсо Лъки“, Завод „Мраз“, Завод „Вулкан“, Мини „Маджарово“ и др. Втората група са пенсии, първоначално отпуснати с нисък индивидуален коефициент, който с последващи едно или няколко заявления за изменение се увеличава драстично, понякога в пъти. Поканени да посетят териториалното поделение и да представят документите си за стаж, лицата не са се отзовали. Тогава се задейства партньорството между институциите и се намесва „Икономическа полиция”.
 
При поискване от страна на контролните органи да представят документите проверяващите се сблъскват с описани от НОИ като „стандартизирани до глупост реалности“ - „документите не са ми върнати от НОИ“ и/или „откраднаха ми ги, изгубих ги, изгоряха”. Без да бъдат спирани пенсиите се налага да се възстанови стажът и доходът по декларираните от лицата обстоятелства. В нито един от тези 116 случая не се потвърждават условията, при които първоначално е била отпусната пенсията.

Последва изменение или прекратяване на пенсиите. Разнообразието на поведението на лицата варира в широки граници – от такива, които не обжалват постановените административни актове и са погасили недобросъвестно получените пенсии - погасени наведнъж дългове от 100 000 лв., 20 000 лв., без прилагане на изтекла погасителна давност, до случаи, довели до извървяване на целия път на административна и съдебна фаза.

Мамят възрастни хора с „европейски пенсии“

В рамките на съдебното производство окончателно са спечелени над 100 дела за преценка правото и размера на пенсията с мотив, че стаж от категория, различна от трета, трудно може да бъде забравен. Процесът е динамичен и все не е приключил, общият размер на щетите за НОИ – главница и лихва, възлиза на около 4 700 000 лева.
 
Зад схемата стои бивша служителка на НОИ, която „зарибява“ граждани, част от тях посетили приемните на НОИ, с други се среща в близко кафене, с „професионална загриженост”, че ще им помогне в отпускането на пенсиите, за което само трябва да платят определена сума за закупуване на недостигащ стаж.
 

iStock
iStock

Паяжината се разраства с предаване на информация от уста на уста за тази възможност за „пенсиониране”, желаещите се множат, за да се стигне до суми от 32 000 лева за „закупуване“ на недостигащ стаж и ескалация до размерите на индустрия. Служителката напуска системата на НОИ през 2009 г., но разширява дейността си, легитимирана като консултантска фирма. Следват сигнали на НОИ до прокуратурата и икономическа полиция.
 
През 2018 г. и 2019 г. зачестяват оплакванията в приемната на НОИ от граждани за суми, които са платили на въпросната консултантска фирма, вариращи от 5000 до 32 000 лева, за отпускане на пенсия. Успоредно с това се подават сигнали в прокуратурата. Следва арест и трима, сдобили се с обвинения: бившата служителка - собственик и управител на консултантската фирма, нейният съпруг и дъщеря ѝ. При обиск са иззети почти 200 досиета, формуляри и документи за стаж, печати на осигурители, кашон с трудови книжки.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg