Около 76 милиона души в Европейския съюз сред икономически активното население (от 15 до 74-годишна възраст) през 2022 г. са били заети в сферата на науката и технологиите. Броят им се е увеличил с 2,5 на сто спрямо 2021 г., сочат най-новите данни на европейската статистическа служба Евростат, публикувани днес на сайта на агенцията и цитирани от БТА.

Жените са представлявали мнозинство (52%) сред заетите в в технологичния сектор и науката. 

Нежният пол е по-застрашен от загуба на работа заради изкуствения интелект

В Евросъюза през миналата година сред заетите в сферата на науката и технологиите делът на жените е бил най-голям в Литва (64,05%), на френския остров Корсика (по 63,86 на сто) и в Латвия (62,73 на сто), а най-малък - в Североизточния регион на Италия (45,28%) и Малта (45,77%). 

И у нас делът на жените, заети в тези сектори, е бил по-висок от този на мъжете през 2022 г., като Северна и Югоизточна България (59,79 на сто) доминират над югозападната част на страната и Южния централен регион (57,61 на сто), по данни на Евростат.

Научните работници и инженерите са важна част (24 на сто) от заетите в сферата на науката и технологиите. През 2022 г. жените в страните от Евросъюза са били малцинство сред тази група специалисти - 41 на сто.

Страната от ЕС с най-много научни работници и инженери през миналата година е била Германия - над 3,5 милиона души.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg