* Информацията се актуализира

С 50% по- малко газ за Актавис

Единственият ползвател на природен газ в Дупница е Актавис. Заради кризата с газа, във фармацевтичния завод започват подготовка на системите за връщане към старото гориво – мазут. Това съобщи пресаташето на Актавис Маргрет Бързачка.

Тя допълни, че Булгаргаз са намалили с 50 % доставките на природен газ. От Актавис не очакват проблем с производствата на лекарства.

Стомана Индъстри ще спре до два-три дни. Обезопасени са инсталациите в Неохим. И в Оргахим решават трудностите от липсата на газ

Стомана Индъстри ще спре до два-три дни, ако не бъде овладяна ситуацията с газа. В момента към предприятието се подава газ, който е под една трета от необходимия минимум, напълно е спряло производството в листопрокатния цех. В стоманодобивния цех работи само една електропещ.

Заводът е на режим "спиране", казаха от дружеството. С получения газ поддържаме технологията, за да не се стигне до замръзване на машините, в противен случай последиците са непредвидими.

Обезопасени са инсталациите в Неохим, въпреки изненадващото и внезапно намаляване на доставките на природен газ и няма опасност за населението. Това съобщиха от дружеството.

В момента подаваните количества синьо гориво към Неохим са на санитарния минимум, с които дежурните екипи правят всичко възможно да гарантират безопасността на инсталациите при зимни условия. Необходими са ни количества от 3500 - 4000 куб. метра природен газ на час с налягане над 15 атмосфери. За разлика от други предприятия, Неохим няма алтернатива на природния газ, който е единственият енергоносител и основна суровина за производство, отбелязват от торовия завод.

Главният изпълнителен директор на дружеството Димитър Димитров, който днес участва в срещата с министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров, е получил уверение, че ще бъдат осигурени необходимите количества синьо гориво за завода. Обемът на доставките ще бъде определен със заповед на министъра, добавят от Неохим.

Подобен принудителен престой ще има сериозни последици не само като щети за компанията, но и за българския пазар, и за земеделските производители, предупреждават от компанията. От там допълват, че в момента има достатъчно количества торове, с които да се задоволи търсенето в страната.

Димитровградският завод предприе вчера спиране на производствените си мощности в авариен порядък заради прекратената доставка на природен газ. Всички работници и служители са на работните си места.

Най-голямата химическа компания в Русе - Оргахим, продължава производството и след спрените доставки на природен газ, но това не може да продължи дълго, заяви изпълнителният директор Бойко Шойлеков.

Най-големи проблеми от липсата на газ има в складовете за готова продукция, където количествата бои и лакове трябва да се държат при определен температурен режим. Изход временно е намерен чрез пренасочване на енергия от цеховете за сезонна работа, в които чрез европейски проект са монтирани т. нар. термопомпи, обясни директорът.

Ограничения за големите предприятия заради кризата

Потреблението на газ на големите промишлени предприятия ще бъде ограничено със заповед на министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров от 8.00 ч. утре. Това съобщи министър Димитров след срещата си с представители на големите потребители на газ в страната.

На срещата са били поканени представители на предприятия, които консумират над 25 млн. куб. м. газ годишно, топлофикациите и газоразпределителните дружества.

На тези предприятия ще бъдат наложени такива лимити, които са равни на потреблението им в 6.00 ч. тази сутрин, каза Димитров.

Той съобщи, че общото потребление днес в този час е било 5,7 млн. куб. м. газ. Ползваме остатъчния газ в преносната мрежа и предполагаме, че до няколко дни или седмица това количество газ ще бъде осигурявано, каза Димитров.

В момента не можем да кажем какви ще са загубите за националната икономика, каза Петър Димитров. Надяваме се на солидарност от страна на Европейския съюз, за да можем да компенсираме тези загуби, добави той.

Френският завод за автомобилни детайли в Русе - "Монтюпе", спря работата си

Пропуснатите ползи за дружеството ще са големи, съобщиха от компанията. В "Монтюпе" са успели да изпразнят пещите и в тях се подготвя включване на горелки, които да поддържат необходимата температура.


В завода се разработват технологичните възможности за запазване на оборудването до възстановяване на газоподаването, тъй като има опасност без отопление в изолацията му да се събере влага, която при повторно пускане в експлоатация да доведе до спукване.

Проблемът е сериозен, оценяват специалистите в завода. Най-критично е състоянието със сроковете за изпълнение на доставките за "Ауди". Има притеснения, тъй като през януари в завода се очаква одит от "Пежо" за бъдещи договори. Подаване на газ няма към 56 предприятия в Русе, съобщиха от компанията "Дунав газ".

Стомана Индъстри получава с 60-70% по-малко газ

С 60-70 на сто е намаляло подаването на газ към "Стомана Индъстри", съобщи Константин Стаменов - директор на дирекция "Производство и планиране" в металургичното дружество. До вчера предприятието ползваше минимално количество - 3500 куб. м/час.

За да овладеем ситуацията, правим икономии, изключваме съоръжения, минимизирали сме всички подгрявания, каза Стаменов. Стагнацията е рефлектирала главно в стоманодобивното производство, което е намаляло чувствително, съобщават от "Стомана Индъстри".

Принудителен отпуск

В принудителен платен отпуск от утре ще са 300 души от пернишкото предприятие за производство и поцинковане на метални конструкции "Колхида Метал". Това съобщи управителят на дружеството Евгени Петров.

Предприятието е малък потребител на газ, ползва по 40-50 куб. м/час. Цялото производство обаче е свързано с газа и няма възможност за алтернативно гориво, поясни Петров. От "Колхида Метал" са изпратили писмо до Министерството на икономиката и енергетиката с искане да бъде осигурено минимално количество, което да гарантира подгряването на основните съоръжения по технологичната линия. В противен случай тя ще замръзне и предприятието ще спре, категоричен е Петров. Повече от 85 процента от контрагентите на предприятието са от чужбина. При спиране на производството те ще предявят съдебни искове за пропуснати ползи, смята Петров. В "Колхида Метал" работят 350 души.

Източници Дарик радио, БТА, БГНЕС