7 от незаконните постройки в Несебър са премахнати, заяви в предаването „Седмицата" по Дарик регионалният министър Росен Плевнелиев. В момента се обработват още 30 акта за премахване на незаконни обекти в морския курорт.

Плевнелиев допълни, че задължение на държавата е да създаде цялостната рамка на закона, а на кметовете - да го прилагат в населените места. Правилата, които са създадени в Несебър, не са добри, защото там е позволено на метри от паметници на културата да се строи, каза регионалният министър. По думите му не е истина, че всички жители на Несебър искат града им да излезе от ЮНЕСКО. Плевнелиев каза още, че дори кметът вече е променил становището си. Той със сигурност няма да иска да е кметът, който е извадил собственият си град от ЮНЕСКО, допълни строителният
министър.

Плевнелиев съобщи още, че 1 600 обекта в цялата страна трябва да бъдат премахнати, защото са построени незаконно. За около 300 от тях вече има влезли в сила заповеди за премахване на незаконно строителство.

Плевнелиев посъветва собствениците на незаконни строежи сами да ги премахват, защото това ще им излезе по-евтино и ще могат да използват материалите отново.

Росен Плевнелиев заяви още, че е потресен от това, че през последните десетилетия държавата просто е абдикирала от тези си задължения. Министърът допълни, че ще се изследва и ролята на областните управители през годините, които е трябвало да налагат закона.