Посредникът, който ще обслужи приватизацията на фирми от групата на E.On, ще бъде определен между 14 кандидати. Толкова са купилите документация за участие в конкурса, като офертите им трябва да бъдат подадени в Агенцията за приватизация до 14:00 часа на 27 май.

Желаещите да посредничат на енергийната приватизация са: Уникредит Булбанк АД, Първа финансова брокерска къща ООД, Карол АД, Бенч Марк Финанс АД, Ню Юръп Корпорит Адвайзъри ООД, Райфайзенбанк (България) ЕАД, Обединена българска банка АД, Елана Трейдинг АД, Юг Маркет АД, Юробанк EFG България АД, Евро-Финанс АД, Централна кооперативна банка АД, Капман АД и Булброкърс ЕАД.

Това, което трябва да структурират като предлагане, е продажбата на два пакета акции. Първият се състои от 9 533 книжа, представляващи 33% от капитала на Е. ОН България Продажби АД, а вторият е от 43 494 ценни книги, представляващи 33% от капитала на Е. ОН България Мрежи АД.

Офертите на посредниците ще бъдат оценявани по размер на възнаграждението, което ще търсят при успех на продажбата, както и от съвкупност от други критерии като например:

- общият оборот на успешно реализираните от кандидата сделки при първично предлагане на пакети акции, извършени на борсата за периода 2006-2010 година;
- общ оборот на успешно реализираните от посредника сделки при вторично предлагане на пакети акции, извършени на борсата за периода 2006-2010 година;
-  общо оборот на успешно реализираните от посредника сделки при увеличение на капитала с права, извършени на борсата за периода 2006-2010 година
- оборот на успешно реализираните от посредника сделки, извършени от кандидата на Приватизационен пазар на БФБ за периода 1999-2005 година.

За да напишат офертите си, четиринадеситте кандидати разполагат с точно 11 работни дни, считано от днес.

Освен дружествата от групата на германския концерн E.On, Агенцията за приватизация подготвя и пускането на миноритарни пакети от 33% от капитала на ЧЕЗ Разпределение България АД и 33 % от капитала на ЧЕЗ Електро България АД.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!