Националният осигурителен институт започва от днес изплащането на пенсиите. В пощенските станции пенсиите ще се изплащат от днес до 20 май (понеделник). Хората, които получават парите си по банков път, ще получат пенсиите за май още днес.

От 26 април започна изплащането на добавката от 100 лева за Великден.

Парламентът реши еднократната сума за великденската добавка да се изплаща на пенсионерите, на които пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за месец април 2024 г., е в размер до 526 лв. включително, което означава, че право на тази добавка имат около 534 хиляди души.

Как ще изплащат великденските добавки

От 9 май ще започне изплащането на обезщетенията за временна неработоспособност и майчинство. Обезщетенията за болест и майчинство се изплащат до 10 работни дни след постъпването в НОИ на коректни данни от лекарите и от осигурителите.

istock
istock

Обезщетенията, отнасящи се за периоди по-дълги от един месец, се изплащат до 5 работни дни след изтичане на месеца, за който се отнасят. Посочените дати са датите, на които сумите постъпват по банковите сметки на бенефициентите, уточняват от НОИ.

На 15 май ще бъдат преведени обезщетенията за безработица.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase