17:37 часа

Апетитът за риск на пазарите се оказа кратък. Нови притеснения за стабилността на банковия сектор в Европа изстреляха йената до 15 годишен връх спрямо долара във вторник, като инвеститорите отново потърсиха сигурни убежища за активите си.

Един долар купува 83.55 йени, понижение от 0.7% в рамките на деня.

След йената, доларът се очертава като второ по важност убежище на сигурност и поскъпна спрямо останалите водещи валути, като доларовият индекс, мерещ стойността на зелените пари във валутна кошница, се покачи с 0.6%.

След като в понеделник достигна 1.2918 долара, еврото днес поевтиня до 1.2746 долара. Понижението на евро спрямо йената е с 1.2% в рамките на деня до 106.60 йени.

Допълнителен негативизъм вдъхнаха данните за спад на обема на промишлените поръчки в Германия.

Швейцарският франк също се позлва от статут на убежище и поскъпна с 0.4% спрямо евро до CHF1.2910.

Паундът спада по същите причини, както и евро.

Междувременно спредът в лихвата по правителствените книжа на Ирландия и Германия достигна невиждани от основаването на еврозоната размери.

Петролът сорт WTI продължава да поевтинява, като в рамките на днешния ден той загуби 2.4% от цената си до 72.80 долара за барел, Брентът продължава да е над 76 долара.

Златото прави сериозна заявка за нов рекорд при цена 1258.7 долара за тройунция. Търсенето на сигурност оказват силна подкрепа за благородните метали.


15:40 часа българско време

Йената поскъпна спрямо валутите на всички 16 основни търговски партньори на Япония. Ръстът към евро е 1.3% до 106.99, а спрямо зелените пари 0.42% до 83.85. Исторически най-скъпа японската валута е била през 1995 г., когато е купувала един долар с 79.75 йени.

Търсенето на йени се движи с пълен ход, особено след като японският премиер Наото Кан обеща решителни действия за удържането й в изгодния за експортни цели граници.

Коментира се, че политиките на монетарно охлабване на ФЕД освен на йената и франка ще доведат до поскъпване и на валутите на богатите на суровини страни – канадският и австралийският долар, бразилският реал и рандът на Южна Африка.

Европейската единна валута днес поевтиня с над 1% към долара до USD 1.2745. Проблемите на членките на еврозоната отново изглеждат доста сериозни.

11:24 часа българско време

Засилващият се натиск върху Федералния резерв да печата повече пари, за да помогне на закъсалата икономика, изглежда ще продължи да оказва подкрепа на швейцарския франк и на йената – точно когато правителствата в Берн и Токио биха желали евтини валути, за да бъде износът им по-ефективен, коментира днес Блумбърг.

От декември 2007 г. до март 2009 г. борбата срещу финансовата криза е разширила баланса на Фед с 1.15 трилиона долара, сочи анализ на Barclays Capital. По тази причина поскъпването на йената спрямо долара през второто полугодие трябва да се смята за почти гарантирано.

Един долар купува 83.89 йени, понижение от 0.37% в рамките на деня.

Спрямо франка доларът намалява с 0.10% до CHF 1.0112.

Щатската валута се търгува към евро при ниво USD1.2790. Европейските общи пари са под натиск, защото се спекулира за състоянието на европейските банки. Според отговорника по регулацията на Асоциацията на германските банки, 10-те най-големи кредитни институции във ФРГ трябва да наберат близо 105 млрд. евро свеж капитал, за да постигнат 10% капиталова норма по т.нар. Tier 1.

 

8:00 часа българско време

Петролът се търгува около $ 74 за барел по време на азиатската сесия. Към 8:00 маса българско време фючърсите за доставка на лек американски петрол през октомври струват $ 73.97 за барел, а сортът брент се търгува срещу $ 76.08 за барел.

На пазара продължава да се спекулира с данните от доклада за заетостта в САЩ, който бе изнесен през миналата седмица и показа, че частния сектор е разкрил 67 хил. работни места през месец август, но въпреки това нивото на безработица в страната се покачва на 9.6%.

На валутните пазари двойката евро/долар се търгува с превес на зелените пари. Те поскъпват към обединената парична единица до $ 1.2799.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!