Появиха се първите оценки на загубите за руската икономика от опустошителните пожари, които бушуват в страната вече повече от месец. Финансовите експерти на HSBC и Уралсиб предвиждат, че икономиката ще забави темпа си с поне 1%, което се равнява на близо 450 млрд. рубли /15 млрд. долара/, съобщи Комерсант. 

Официално загубите от пожарите ще бъдат обявени не по-рано от края на 2010 г. Но официалната цифра надали ще посочи цялата вреда, нанесена на руската икономика, тъй като косвените загуби от свиването на икономическата активност в страната и масовото бягство на населението от засегнатите райони трудно може да се изчисли. 

Само спадът на зърнената реколта и забраната за износ на пшеница ще струва на руската икономика 3 млрд. долара пропуснати приходи. Това от своя страна ще засили инфлационните процеси и цената на живота ще се повиши значително, по някои оценки с до 10%.

Руски експерти предупреждават също така, че едно от най-опасните последствия от пожарите ще бъде преотстъпването на изгорелите терени на строителните предприемачи, което от своя страна значително ще влоши условията на живот в пренаселената руска столица.

Към настоящия момент федералното правителство е отделило 5 млрд. рубли /над 160 млн. долара/ за компенсация на пострадалите от пожарите граждани, съобщава РИА.

Днес задимеността в Москва се е влошила още повече, като концентрацията на въглероден диоксид превишава от 2 до 4 пъти пределно допустимата концентрация. По данни на туроператорите, цитирани от Взгляд, близо 200,000 души са напуснали руската столица в последните няколко дни.

В Московска област и още шест региона на Руската Федерация е обявена извънредна ситуация.