Бюджетната комисия утвърди 2.1 млрд. лева дефицит по републиканския бюджет за 2011 г.  Предвидените разходи в републиканския бюджет са 18.2 млрд. лева, а приходите - 16.07 млрд. лева. Депутати от Коалиция за България и Синята коалиция поискаха увеличение на приходите с 2 млрд. лева.

Чуйте част от дебата – в него участват зам.-финансовият министър Владислав Горанов, Пламен Орешарски от Коалиция за България и Асен Агов от Синята Коалиция.

Повече от два млрд. лева са определени за заплати и издръжки на персонала. Други 2 млрд. лева са в раздел „издръжка”. За Българската академия на науките са предвидени трансфери за повече от 61 млн. лева, а за образователното министерство – 59 млн. лева.

Най-много постъпления трябва да дойдат от ДДС – над 6.48 млрд. лева и акцизи – над 3.8 млрд. лева. 2 млрд. лева трябва да постъпят от данък върху доходите на физическите лица, а от корпоративен данък се очакват 1.5 млрд. лева. От новия данък върху застрахователните премии, който е два процента, се очакват постъпления от 20 млн. лева.

Републиканският бюджет е елемент от консолидираната фискална програма. За догодина по нея е предвиден дефицит от 1.9 млрд. лева или 2.5 % от предполагаемия брутен вътрешен продукт. За догодина той трябва да бъде над 77 млрд. лева при икономически ръст от 3.6 %. Инфлацията догодина се очаква да бъде 3.7 %.