Една четвърт от бездомниците в столицата са завършили висше образование, сочат данни от проучване на проекта “Градски номади“. 

То е направено в периода май-юни 2015 г. и ще бъде официално представено през есента, предава БГНЕС, позовавайки се на инициатори на изследването.

Профилът на българския бездомник е мъж на около 50-60 г., който има сериозен трудов стаж, показват данните. Причини за положението им най-често са жилищни измами и семейни конфликти. 

Тези хора си приличат по това, че не се оплакват от ужасния си живот и се опитват да се справят със съдбата си, казват Миа Агова и Еленор Генова, които са инициаторите на проучването и често общуват с хора в тежко състояние. Те твърдят, че хората без дом са силни и горди, и не обичат да просят, и това е избор.

Проектът “Градски номади“ стартира през април 2015 г., а наименованието му избират трите жени, които го започват. 

„Нарекохме тези хора без дом – градски номади, за да вложим нещо позитивно в отношението към тях“, казват инициаторите.

Градските номади имат различни съдби, много от тях са преживяли жилищни измами, други не са излекувани от психически и здравословни проблеми, има и жени, които са преживяли битово насилие, най-общо – това са хора с тежки съдби, допълват от екипа. Срещат се и такива, за които скиталчеството е личен избор.

Статистически данни сочат, че бездомните в България се увеличават, но в преброяването участват само тези, които имат лични документи, а те са малка част и не дават реална представа за обективната цифра на бездомните у нас.