Навън вече застудя и все повече ще говорим за отопление. И докато абонатите на парно чакат търпеливо "Топлофикация" да им пусне топлото, то хората, които се топлят на дърва отдавна са се запасили с нужния брой кубици дървен материал и от няколко седмици палят печки и камини. Колко струва отоплението на дърва в една държава,  по-студена и от нашата – Полша, разказва енергийният ни репортер.

В Полша, за разлика от България,  дървеният материал не се изсича безконтролно и незаконно от т.нар дървена мафия. Почти една трета от  Северната държава е покрита с гори – горските масиви се простират  на близо 100 хиляди от общо 300 хиляди квадратни киломера територия. В България съотношението е почти същото, макар площта на страната ни да е три пъти по-малка. И докато у нас нерегламентираната сеч се шири безнаказано, то в Полша горските ресурси са под строгия контрол на държавата.

Повече от 95 процента от полските гори са държавни. Въпреки, че страната в момента е сериозно притеснена заради нарастващия й бюджетен дефицит, който се очаква да нахвърли двойно допустимия от ЕС праг от 3 процента – Полша не е обявила намерение да  продава горите си, каквото вече обяви за Варшавската фондова борса и части от големите си енергийни компании. Вместо това – държава ще продължи да управлява най-устойчивия си ресурс, обясни Гжегош Слешак от държавното горско стопансктво „Държавни гори”, което стопанисва горските масиви.

"Предприятието ни се финансира само, като годишните ни приходи са в размер на повече от милиард и половина евро.  90% от тях  идват от продажба на дървен материал. В последно време интересът към дървения материал се увеличава, заради екологичните ангажименти на Полша като член на ЕС. До 2020 година страната ни трябва да изпълни изискването на Брюксел за 15 процентен дял на енергията от възобновяеми енергийни източници в общото потребение. Енергетиката става наш голям клиент, като 15 процента от добива се използва за енергийни нужди. За нас е важно е всички в Полша да имат равен достъ до тази суровина, затова ние сключваме само 6-месечни договори и продаваме на този, който предложи най-висока цена."

В София кубик дърва в момента върви между 60 и 70 лева при размер на средната работна заплата в столицата – около 700 лева. В Полската столица Варшава един кубик дървен материал се оказва по-евтин и то при среден размер на заплатите въс Варшава от 1500 евро. Един кубически метър от иглолистно дърво тази година се търгува до крайния потребител в Полша за 83 злоти (около 20 евро), а широколистният материал струва 103 злоти ( или около 30 евро).

Законът за горите в Полша забранява добивът да е по-голям от прираста на горите. Северната страна успява да увеличава горския си ресурс като инвестира и в плантации с бързорастящи дървета, обясни Слешак от горското стопанство в Полша.

"В момента 175 хиляди хектара са залесени с такива плантации, състоящ се основно от тополи и върви. В Полша те се развиват много добре и растат по няколко месеца на година и всяка година се изрязват до корен. Най-добре се развиват дърветата с 10-годишни корени, затова не е добре да ги отчиваме преди да са станал на 10 години. Стратегията ни в случая е насочена към една дългосрочна инвестиция, а не къ,м нещо, от което ще си върнем парите за една-две години."

От полското горско стопанство се похвалиха, че много добре се справят с крадците на дървен материал. За мощната държавна структура работят 25 хиляди души, по-голямата част от които са въоръжени пазители на горите. Кражбите в големи обеми са много редки случай, обясниха от ръководството на предприятието и дори изразиха почуда когато ги попитахме дали в Полша има дървена мафия. Остава стопаните на българските горите да имат желанието и смелостта да взаимстват добрите практики от държавите, които са успели да опазят това природно богатство.