Търговският излишък на втората световна икономическа сила Китай е достигнал 27.1 млрд. долара през октомври, по данни на китайската статистика. Износът е нараснал с 22.9% на година база, а вносът с 25.3%. Постигнатят излишък е значително по-висок по сравнение със септември и за тази година отстъпва самп на нивата през юли.

Според агенция AP, това дава нови аргументи на срещата на Г20 в Сеул да се настоява Китай да се откаже от контрола на валутата си, което според Вашингтон е основен фактор за създаване на американските търговски дефицити и струва на САЩ работни места.

През октомври износът на Китай е възлизал на 135.9 млрд. долара, а вносът на 108.8 млрд. долара. Все още не са публикувани данни за дефицита по страни, но според САЩ дефицитът им в търговията с Китай през септември е бил 28 млрд. долара.

Очаква се вносът на Китай да спадне във връзка с икономическото забавяне до 9.6% прираст, наблюдавано през третото тримесечие. По-малко железни руди, фабрични машини и други стоки ще внася до края на годината Китай от САЩ, Европа и Австралия.

Китайското правителство има намерение да преструктурира икономиката в посока по-малък акцент върху износа и насърчаване на вътрешната консумация, но това може да се случи само постепенно. Същевременно търговските излишъци ще продължават да се трупат. Според оценките, за тази година Китай ще реализира 200 млрд. долара търговски излишък, а за 2011 г. тази сума ще нарасне до 220 милиарда.