С 30% са се увеличили поръчките за ремонти в енергетиката през 2011 г. Това съобщиха от Централна енергоремонтна база (ЦЕРБ), първото и най-голямо предприятие за енергийни ремонти у нас.

2010 г. е била най-тежка за сектора, а през 2011 г. пазарът е започнал да се съживява. Макар през последните години поръчките да са намалели в резултат на кризата, прогнозата е, че най-късно през 2012 г. те ще достигнат нивата от преди рецесията (2006-2007г.).

Все още обаче, сериозен проблем остават липсата на инвестиционни програми от държавата за извършване на планови ремонти (на генератори и трансформатори) и недостатъчните вложения от големи организации в профилактика.

Две стъпки за съживяване на енергийния сектор посочват от ЦЕРБ. Първата е инвестиции в профилактика. Вложенията в превантивни мерки могат да предотвратят големи аварии и непредвидени ремонти. Един нов трансформатор среден клас напрежение и мощност например, струва около 1 милион, а основният му ремонт е едва 200 хиляди лева.

Втората стъпка е подобряване на екологичните аспекти на предприятията. „ТЕЦ-овете например са проектирани при едни екологични норми, които в момента са значително по-строги. Ако не инвестират в подобряване на екологичните си параметри, рискуват да бъдат затворени, от което ще страдат всички”, коментират от дружеството.