Либерализацията на пазара на тока се отлага за 1 юли 2025 година. Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН. 35 депутати от ПП-ДБ се въздържаха, а други 7 от същата група гласуваха "против".

С приетите промени в Закона за енергетика КЕВР ще продължи да определя квоти на държавните електроцентрали за ток, произвеждан за регулирания пазар. НЕК запазва статута си на обществен доставчик за бита до 1 юли 2025 година - на цени, определени от регулатора.

Каква част от сметката ни е от евтиния нощен ток

Основният аргумент на вносителите на предложението за отлагане е, че страната ни няма готовност и това ще натовари драстично потребителите. Опасенията на ПП-ДБ са, че отлагането може да доведе до загуба на средства по Плана за възстановяване и устойчивост.

Успоредно с това, депутатите решиха държавата да отпуска по 250 милиона лева на мини „Марица-Изток”. Помощта е за техническа рекултивация в Маришкия басейн за период от 4 години - до 2028 година.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase