Има риск България да не получи средства по втория транш на ПВУ. За това алармира в студиото на „Здравей, България” енергийният експерт от Центъра за изследване на демокрацията Мартин Владимиров.

„Сега се отлага преминаването на всички централи, които произвеждат електроенергия, към свободния пазар”, обясни той. По думите му това е ключово условие за отпускането на средствата по втория транш на ПВУ.

„Най-отговорно ви заявявам, че с това решение на парламента пари от Европейския съюз няма да получим. Това е една от най-важните реформи, включени в Плана за възстановяване и устойчивост”, подчерта експертът.

Предлагат отлагане на високите цени на тока

Темата коментира и главният икономист на КТ "Подкрепа" Атанас Кацарчев. „При премахване на регулирания пазар цените за бита ще скочат”, категоричен е той.

istock
istock

Днес парламентът ще започне с обсъждането на два законопроекта за промени в закона за енергетиката. С тях сe предвижда ново отлагане с една година на излизането на домакинствата на свободния енергиен пазар. Така вместо на 1 юли тази година е предвидено това да стане на 1 юли 2025 г. Основният  аргумент е, че страната ни няма готовност за либерализацията на бита, което потвърди пред парламентарната енергийна комисия и председателят на КЕВР Иван Иванов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase