Емирът на Катар Шейх Хамад абдикира от властта в полза на своя син принц Тамим. Новината получи международен отзвук и бе тиражирана като ексклузивна от медиите, тъй като емирството е една от най-богатите държави в света, ако се гледа съотношението Брутен вътрешен продукт на глава от населението. Освен това страната е взела позиция по отношение на конфликта в Сирия, който е на път да разпали нов глобален политически конфликт.

 

Шейх Хамад бин Халифа Ал Тхани управлява емирство Катар от 1995 година, като наследи на поста своя баща. В момента той е на 61 години. наследникът му, Шейх Тамим бин Хамад Ал Тхани е на 33 години и е получил образованието си във Великобритания. Той е завършил също така военната академия.

 

Освен смяната на ръководния пост в държавата предстоят и персонални промени на ръководни постове, които към настоящия момент са се предавали само в случай на смърт на титуляра. Ето защо събитието предизвиква голям интерес от страна на международната общественост и най-вече на държавите в Близкия Изток, които все още са разбунени от така наречената Арабска пролет - стремеж към повече демокрация.

 

В Катара живеят около 300 хил. души, През 2012 година Брутният вътрешен продукт на човек от населението е бил $ 99 731, което нарежда страната на второ място след Люксембург, където националното богатство на човек от населението надхвърля 107 хил. долара.

 

Държавата е най-големият експортьор на втечнен природен газ, който допринася за поддържането на ресурсен фонд от $ 200 млрд. , по данни на вестник Гардиън.

 

През последните две години Катар изигра ключова роля в подкрепата за избухналата Арабска пролет. Емирът оказваше подкрепа на бунтовниците в Либия когато те се опитваха да свалят от власт Муамар Кадафи. По същия начин в момента Катар подкрепя бунтовниците, които искат сваляне на режима на Башар ал-Асад.

 

Страната е в добри отношения със САЩ, като е приютила голяма военна авиобаза. Едновременно с това Катар поддържа близки връзки с Иран.