1% от българите са отказали напълно цигарите след въвеждането на забраната за пушене на закрити обществени места. Това показват социологическо проучване, направено по поръчка на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Според данните 40 на сто от българите са пушачи, а 44% не подкрепят забраната.

Забраната за тютюнопушенето не е ефективен инструмент за борба с него, твърдят от ресторантьорския бранш. Собствениците на заведения са категорични, че не искат тотална отмяна на забраната, а връщане на стария режим за пушене в заведения.

Не заставаме зад пушачите, просто браним своя бизнес, допълват от бранша.

Според изследването именно пушачите са по-честите посетители на барове и ресторанти. След въвеждането на забраната обаче над 40 на сто от тях са започнали да посещават предпочитания тип заведения значително по-рядко.

10% от всички анкетирани, пък, споделят, че в заведението, което посещават, се пуши.

Като заключение изследването посочва, че въведената в средата на миналата година забрана се е отразила предимно на пушачите, но не по отношение на навиците им на пушене, а по-скоро във връзка с честотата на посещаване и прекарано време в заведенията.