44,05 лева на мегаватчас е средната цена постигната в първата реална тръжна сесия на енергийната борса. Това стана ясно от публикуваните на сайта на борсата данни, след приключването на търговията.

Най-големите количества са изтъргувани за часовия интервал между 5 и 6 часа сутринта в сряда - 239 мегаватчаса, а най-малки - 72 мегаватчаса - за двата интервала от 3 до 5 часа сутринта. Общото изтъргувано количество на борсата, което физически ще бъде доставено в сряда е 4369,20 мегаватчаса.

Сключените сделки в първата реална тръжна сесия са 24 на брой, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

“Борсата в България тръгна нормално. Търговците са предпазливи, но без някакви необичайни скокове на цената”, коментира председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. Според него в следващите дни се очаква по сериозна диференциация между цените в различните цени интервали, които сега се разминават само в рамките на 2-3 стотинки.

По думите му въпреки че до последния момент е имало информации, че не всички държавни централи ще предложат количества на първата реална сесия, те все пак са го направило. Става въпрос за НЕК, АЕЦ “Козлодуй” и ТЕЦ “Марица изток 2”. 

Само държавната ТЕЦ взе участие в тестовите сесии, а АЕЦ-ът се регистрира за участие на борсата буквално в последния момент.

Шефът на енергийната борса Константин Константинов каза за „Монитор“, че и трите държавни централи са продали количества, но категорично отказа да каже коя колко ток е предложила, като се мотивира с търговска тайна.

Според търговци постигнатата цена е нереалистично ниска. За доставка в сряда средната цена на румънската борса е малко над 50 евро, а на унгарската близо 52 евро.

Иванов не пожела да коментира под себестойността на кои държавни централите е постигната средна цена в първата реална тръжна сесия. 

За сравнение себестойността на тока от държавната ТЕЦ, която е един от продавачите е около 68 лева на мегаватчас, а в търговете, които тя организира за свободния пазар през собствената си платформа цените стигат 75-78 лв.