Ще забрани ли държавата рекламата на хазарта в медиите и има ли риск промените да увеличат нелегалния бизнес и залози? Темата коментираха президентът на Българската федерация по волейбол Любо Ганев и журналистът от „24 часа“ Самуил Огнянов в „Здравей, България“.

Огнянов каза, че в Италия, след пълната забрана, данни на медиите показват, че 75% от залозите са направени през нелицензирани сайтове. Той допълни, че по този начин страната не прибира данъци и такси от тези сайтове, губи 1 млрд. евро годишно, не може да окаже контрол, а потребителите не са защитени от закона.

За Германия журналистът обясни, че 50% от залозите са в нелицензирани сайтове, а там забраната е в сила в часовете от 6.00 до 21.00.

АБРО: Настояваме за диалог и координация при приемането на текстове, влияещи върху медиите, цялата индустрия и спорта

Огнянов запита защо точно в този момент се прави такава светкавична промяна и посочи, че никой не е дал обяснение за това. „Може да се предположи, че това е натиск върху медиите през тяхната финансова стабилност. Когато ги лишаваш от законен източник на доходи, ти ги правиш слаби, а когато ги правиш слаби, даваш възможност на държавата да влияе върху тях“, смята той.

istock
istock

Според Ганев, ако се намалят приходите от реклама, ще бъдат намалени и дейностите в спорта. Той посочи, че парите за ресорното министерство идват от Спортния тотализатор. Ако рекламата на хазартни игри бъде забранена (тъй като това също е сайт за залагания), тези пари няма да влязат в спортните дейности. Ганев посочи, че хазартните компании подпомагат почти всеки спорт.

Той поясни, че държавата трябва да помисли първо как би компенсирала засегнатите от ограниченията. Спортистът изрази съгласие с тезата, че медиите ще бъдат потърпевши.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase